Закон і Бізнес


ВССУ узагальнить практику застосування спецконфіскації


20.01.2016 12:47
5121

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ погодив пропозицію Генеральної прокуратури України щодо узагальнення практики застосування матеріального і процесуального законів щодо спеціальної конфіскації у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення. У ГПУ вважають, що суди неправильно застосовують норми спецконфіскації.


Як повідомили "ЗіБ" у ГПУ, під час вивчення стану ефективності відшкодування збитків, завданих корупційними правопорушеннями та правопорушеннями, пов’язаними з корупцією, а також застосування конфіскації і спеціальної конфіскації Генпрокуратурою було встановлено неправильне оперування поняттям «спеціальна конфіскація» та неоднакове застосування судами норм права при вирішенні питання щодо спеціальної конфіскації у кримінальних провадженнях зазначеної категорії.

З огляду на це ГПУ звернулась з листом до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з пропозицією узагальнення практики застосування матеріального і процесуального законів щодо спеціальної конфіскації у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.

ВССУ (лист від 29.12.2015 № 9-2657/0/4-15) прийняв до уваги проблемні питання та відзначив складність питання (упродовж 2014−2015 років чотири рази вносились зміни та доповнення, що стосувалися підстав застосування спеціальної конфіскації та переліку злочинів, за вчинення яких її може бути застосовано). Суд також запланував проведення узагальнення судової практики застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна та спеціальної конфіскації як заходу кримінально-правового характеру за вчинення злочинів, перелік яких зазначено у статті 96-1 КК України.