Закон і Бізнес


4 суддів хочуть звільнити за порушення присяги

Оболонський райсуд можуть позбавити 2 суддів


18.11.2015 10:40
1945

17 листопада Вища рада юстиції завершила розгляд п’яти дисциплінарних справ. За результатом їх розгляду було прийнято рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги стосовно чотирьох суддів.


На засіданні ВРЮ вирішили внести подання про звільнення за порушення присяги стосовно наступних суддів:

- Оболонського райсуду м. Києва:

Швачач Юлії Олександрівни  (висновок ТСК від 09 червня 2015 року № 44/02-15);

Літвінова Віталія Євгеновича (висновок ТСК від 24 березня 2015 року № 13/02-15).

- Червонозаводського районного суду міста Харкова Васильєвої Олени Олександрівни (висновок ТСК від 22 квітня 2015 року № 25/2-15)

- Васильківського міськрайонного суду Київської області Степаненка Віктора Вікторовича (висновок ТСК від 19 травня 2015 року № 29/02-15);

Окрім того, як пояснили "ЗіБ" у ВРЮ, Вища рада юстиції вирішила ініціювати перед правоохоронними органами та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про відповідальність суддів, що очолювали під час масових акцій протесту в Україні Червонозаводський районний суд міста Харкова. Таке рішення було оголошено за результатами справи щодо судді цього суду Олени Васильєвої.

Під час розгляду справи відзначалось, що суддя О.Васильєва здійснювала правосуддя щодо активістів Євромайдану у Харкові у нічний час. Встановлено також, що на роботу 19 лютого 2014 року суддю викликало керівництво суду, на той час у суді вже відбувся автоматичний розподіл справ і особи, затримані під час блокування воріт Академії внутрішніх справ у м. Харкові, за непокору правоохоронним органам були доставлені в судове засідання для вирішення питання про накладення адміністративного арешту. Раніше за тих самих обставин ВРЮ прийняла рішення про звільнення за порушення присяги судді того самого Червонозаводського районного суду міста Харкова Чудовського Дениса Олеговича.

Нагадаємо, що на засідання 17 листопада ВРЮ було винесено розгляд 11 дисциплінарних справ, відкритих за висновками ТСК стосовно суддів, що виносили рішення проти учасників масових акцій протесту в Україні в період з 21 листопада 2013 року до 11 квітня 2014 року. Розгляд однієї справи на прохання судді  відкладено на 10:00 18 листопада. Решту – через неявку суддів з поважних причин – відкладено на інші засідання ВРЮ.

Водночас Вища рада юстиції відмовила у внесенні подання про звільнення судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області Криворучка Ігоря Вікторовича (висновок ТСК від 22 квітня 2015 року № 19/02-15). Присутній у засіданні Олег Якимчук, учасник «Автомайдану», стосовно  якого суддею Криворучком І.В. 16 січня 2014 року було накладено адміністративне стягнення у виді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 6 місяців, зазначив, що у той день участі в акції не брав, утім скарги на дії судді до ТСК не подавав, бо не вважає себе потерпілим від рішення суду, а наполягає на притягненні до відповідальності інспектора ДАІ, на підставі протоколу якого суддя виніс вказану постанову. «Мене було завчасно повідомлено про засідання, суд вивчив докази, запросив свідків», – сказав під час розгляду справи у ВРЮ О.Якимчук, зазначивши, що відповідальність у його справі мають нести ті особи, «які фальшували докази».

Також на засіданні ВРЮ 17 листопада було відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Сіромашенко Наталії Володимирівни (висновок ТСК від 10 червня 2015 року № 53/02-15).

Таким чином, вже  відкрито дисциплінарні справи за усіма висновками ТСК, що були надіслані на розгляд Вищої ради юстиції (усього було надіслано 41 висновок стосовно 46 суддів).