Закон і Бізнес


ВСС зробив висновок щодо втраченого судового провадження


13.07.2015 16:19
7866

Відновлення втраченого судового провадження здійснюється місцевим судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції) воно перебувало.


До такого висновку у справі 6-13992 св 15 дійшов Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Як пояснили "ЗіБ" у ВСС, позивач – банк – звернувся до апеляційного суду з клопотанням про прийняття до розгляду матеріалів та документів за позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором, посилаючись на те, що в апеляційному суді за його скаргою було відкрито апеляційне провадження. Справа з суду першої інстанції була надіслана до суду апеляційної інстанції. Проте апеляційний розгляд не було здійснено у зв’язку із загостренням ситуації у м. Луганську. Пізніше на підставі розпорядження Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року розгляд справ, підсудних апеляційному суду Луганської області, було визначено апеляційному суду Харківської області. Проте справа до цього суду не надійшла, а після відновлення роботи апеляційного суду Луганської області з’ясувалось, що справа втрачена, але наявні матеріали дають можливість апеляційному суду розглянути апеляційну скаргу на рішення місцевого суду.

Колегія суддів судової палати у цивільних справах ВССУ погодилась з висновком апеляційного суду про повернення такого клопотання заявнику з таких підстав.

Відповідно до статті 402 ЦПК України визначено порядок відновлення судового провадження (розділ IX ЦПК України). Отже, для апеляційного перегляду ухваленого у справі рішення по суті спору відновлення втраченого судового провадження є обов’язковим.

Згідно зі статтею 404 ЦПК України заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи. Відновлення втраченого судового провадження здійснюється місцевим судом, незалежно від того, на якій стадії розгляду (в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції) воно перебувало. Якщо необхідно здійснити апеляційний або касаційний розгляд, його матеріали після такого відновлення передаються місцевим судом до суду апеляційної або касаційної інстанцій.

Якщо місцевий суд знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної організації, то відновлення втраченої справи здійснюється судом за територіальною підсудністю судових справ, визначеною законодавством.