Закон і Бізнес


Голова ВС висловився на підтримку інституту масового позову


11.06.2015 11:33
3098

Найбільш ефективним та процесуально-економним механізмом захисту порушених прав людей є саме інститут масового позову. Запровадження у нашій державі такого інституту з урахуванням досвіду країн Європи дозволить не тільки більш ефективно захищати права громадян України у разі їх порушення, а й розвантажити суди та істотно зменшити витрати.


Таку думку висловив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк на круглому столі «Масовий позов: перспективи в Україні через призму зарубіжного досвіду», який сьогодні проходить в Києві, повідомили "ЗіБ" у ВСУ.

"Держава зобов’язана створити такий правовий механізм, який би забезпечував поновлення порушеного права людей. Найбільш ефективний та процесуально-економний розгляд правових конфліктів за участі численного кола осіб може забезпечити інститут масового позову", - неодноразово наголошував Ярослав Романюк.

Найчастіше масові порушення прав громадян спостерігалися на початку 2000-х років, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення чи соціального захисту окремих груп громадян, таких як діти війни, афганці, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС та особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, жінки, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною тощо. Дотепер кожен громадянин України повинен подавати позов індивідуально, що часом призводить до перевантаження судів мільйонами однотипних справ. Водночас країни Європи вже зайшли шляхи вирішення таких проблем, запровадивши інститут масового позову.

Саме тому Верховний Суду України виступив з ініціативою проведення круглого столу для обговорення шляхів вдосконалення вітчизняного законодавства з метою впровадження правових механізмів ефективного захисту прав людини в процесі розгляду судами великої кількості однотипних спорів.