Закон і Бізнес


Голова ВС розкритикував систему спеціалізації судів

Судова система України - одна з найбільш затратних у Європі


15.05.2015 14:10
12479

Збереження системи спеціалізованих судів за нинішніх умов завдасть більше шкоди, аніж принесе користі. На переконання Голови Верховного Суду України, наслідком збереження системи спеціалізованих судів може стати розкол судової системи через поглиблення проблеми розподілу юрисдикцій.


На цьому Ярослав Романюк наголосив під час зустрічі з Директором з прав людини та верховенства права Ради Європи, спеціальним представником Генерального Секретаря РЄ по Україні Крістосом Джакомопулосом, повідомили "ЗіБ" у ВСУ.

За його словами, збереження системи спеціалізованих судів також може спричинити віддаленість судів від громадян, що, зрештою, призведе до й значного зростання обсягів бюджетних витрат на фінансування судової системи в Україні через необхідність на певному етапі збільшення кількості судів.

«Вже сьогодні судова система в Україні, за даними Європейської комісії з питань правосуддя ( СЕПЕЖ), є однією з найбільш затратних у Європі, і це – за умови фінансування з року в рік на рівні не більше 50% від потреби», – зауважив Ярослав Романюк. – «За умови ж 100% фінансування судова система у нашій державі стала б беззаперечним лідером щодо бюджетних витрат на своє утримання». Однією з причин такого стану є складність і громіздкість судової системи, яка нині функціонує у 4-х рівнях і 3-х юрисдикціях, а Верховний Суд України, за словами Голови ВСУ, фактично здійснює повторну касацію, що з точки зору європейських стандартів судочинства є неприпустимим.

З огляду на те, яку територію займає Україна, кількість населення, відстань між населеними пунктами для нашої держави оптимальною є триланкова судова система, де у максимально наближеному до людей суді працюватимуть судді різних спеціалізацій, вважає Романюк.

«Верховному Суду України відводиться центральна роль у поширенні стандартів Ради Європи не тільки в Україні, а й на території інших країн Східного партнерства. Ви – дуже важливий союзник і партнер Ради Європи», – зазначив Крістос Джакомопулос . – «І органи Ради Європи, в тому числі і Венеціанська комісія підтримують позицію Верховного Суду України».