Закон і Бізнес


Юристи нададуть свої пропозиції до Конституційної комісії


23.04.2015 13:03
12256

“Асоціація правників України представлена в Конституційній комісії, тому ми матимемо можливість доносити наші погляди. Головне наше завдання – донести пропозиції правників до Конституційної комісії і, можливо, в майбутньому побачити наші ідеї та напрацювання в тексті нової Конституції України”.


Про це відзначив Президент АПУ Денис Бугай на відкритті першого круглого столу з циклу заходів, присвячених процесу конституційної реформи в Україні, повідомили “ЗіБ” в АПУ.

«Конституційна реформа наразі одне з ключових питань на порядку денному держави. Очевидно, що без внесення змін до Конституцій неможливе повноцінне проведення цілої низки державних процесів: судової реформи, реформи прокуратури, децентралізації тощо. Окрім того, внесення змін до Конституції України є одним з ключових наших зобов’язань в рамках членства у Раді Європи та передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Врешті, чинна редакція Конституції України за час своєї дії (з 2006 по 2010 рік) продемонструвала певні вади в організації державної влади і ставали джерелом конфліктів між різними гілками влади», - озвучив актуальність процесу модератор заходу Олександр Ільков, член Правління АПУ, заслужений юрист України.

Також, за його словами, наразі ситуація для прийняття нової редакції Основного закону є найбільш сприятливою. На його думку, конституційна реформа може стати одним з ефективних шляхів виходу з кризової ситуації за умови дотримання низки умов: пропозиції мають бути професійні та якісно підготовані; вони повинні відповідати останнім тенденціям конституціоналізму і ключовим міжнародним стандартам, а також відповідати суспільному запиту.

У якості експертів у заході взяли участь Альона Шуліма, член Комітету з конституційного права, адміністративного права та прав людини, заслужений юрист України; професор Микола Козюбра, член Конституційної Комісії при Президентові України, суддя Конституційного Суду України у відставці, член-кореспондент НАПР України, заслужений юрист України; к.ю.н. Віктор Шишкін, суддя Конституційного Суду України,  заслужений юрист України; Владислав Носов, народний депутат України І-ІІ скликань, заслужений юрист України.