Закон і Бізнес


КС почне розгляд проекту про недоторканість нардепів і суддів


25.03.2015 13:04
1788

2 квітня 2015 року Конституційний Суд України на пленарному засіданні у формі усного слухання почне розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України та суддів вимогам статей 157 і 158 Конституції України.


Про це "ЗіБ" повідомили у прес-службі КСУ.

Нагадаємо, в лютому 365 народних депутатів підтримали направлення до КС проекту №1776 «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)».

Відповідно до проекту суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи

Передбачається, що притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

Окрім того, згідно норм проекту зі статті 80 Конституції виключається норма стосовно того, що народні депутати  України  не  можуть  бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Документ отримав схвальний висновок від профільного комітету ВР.