Закон і Бізнес


Гордість за націю

Три чверті українців уважають себе патріотами


Україна і світ, №47 (982) 20.11—26.11.2010
6122

В Україні, за даними опитувань, уважають себе патріотами передусім жителі центру, півночі й заходу. У Росії — москвичі й петербуржці.


Тільки кожен десятий зізнався в тому, що не має відчуття патріотизму. У Росії це в основному жителі малих міст, в Україні —Донбасу.

Як показало дослідження, головним приводом для гордості за країну для українців є місце, де вони народились і виросли (33%), а також земля, на якій вони живуть (31%). Для росіян — історичне минуле (47%). Серед українців таких удвічі менше (25%).
Росіяни більше, порівняно з українцями, пишаються своєю літературою і мис¬тецтвом (17 і 9% відповідно), а також військовою могутністю своєї країни (16 і 3%). У свою чергу ми більше від росіян пишаємося великими людьми своєї національності (28 і 22%), державою, в якій живемо (25 і 19%), душевними якостями свого народу (20 і 15%), мовою (17 і 13% відповідно). Крім того, українці гордяться своєю працьовитістю й умінням вести господарство (21% опитаних в Україні; 6% росіян), національними піснями, святами і звичаями (20 і 12%), вірою і релігією свого народу (17 і 9%).
Для 9% опитаних у кожній з країн предметом гордості є прапор, герб і гімн своєї держави. Для 12% українців і 11% росіян — перемоги спортсменів своєї країни.
Є певні особливості патріотизму і в регіональному розрізі. Так, для жителів півдня України головним приводом для гордості за країну є місце, де вони народилися і виросли. Працьовитістю й умінням вести господарство пишаються передусім жителі Центральної України, а на Західній — українською мовою. Душевні якості свого народу відзначили насамперед жителі сходу України, а для мешканців Донбасу особливим предметом гордості є перемоги спортсменів. Крім того, жителі півдня і сходу України, а також Донбасу частіше за інших пишаються історичним минулим; мешканці центру — великими людьми, а заходу — релігією.
13% росіян і 9% українців уважають, що справжній патріотизм виявляється в бесідах зі зна¬йомими на патріотичні теми. Крім того, 29% українців і 26% росіян бачать прояв справжнього патріотизму в сумлінній роботі за своєю спеціальністю, 22% українців і 19% росіян — у святкуванні історичних подій. Крім того, кожен п’ятий житель Донбасу і Захід¬ної України (набагато ча¬стіше, ніж в інших регіонах) бачить справжній патріотизм у конструктивній критиці недоліків у своїй країні.
Дослідження проведено соціологічною групою «Рейтинг» (Україна) у вересні 2010 року (опитано 2000 респондентів, погрішність не перевищує 3%) і ВЦВГД (Росія) в червні 2010-го (опитано 1600 респондентів, погрішність не перевищує 3,4%).