Закон і Бізнес


Орден без заслуг

Парламент планує забрати нагороди в чиновників


Законотворчість, №47 (982) 20.11—26.11.2010
2103

У Верховній Раді переконані, що на сьогодні  система державних нагород у нашій державі досить незбалансована.


Як наслідок, нагороди знецінились і мало хто ставиться до них з пошаною. Тому пропонується зменшити їх кількість та заборонити вручати чиновникам.

По суті, можна говорити, що державні нагороди, з огляду на їх величезну кількість, перестали бути найвищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед країною та народом, а слугують для вирішення суто практичних питань.
Найбільшим чинником дисбалансу, переконаний Сергій Власенко, є такий різновид державних нагород, як почесне звання. «Цей атавізм радянської адміністративно-командної системи, що мав здебільшого ідеологічне навантаження, не лише не знищено в сучасній Україні, а й істотно роздуто. Тридцять вісім почесних звань має Україна!» — обурився ініціатор змін.
Крім того, що значимість нагород зменшується пропорційно їх кількості, ще й ситуація, що склалася з почесними званнями, видається нардепу несправедливою. «Наприклад, наявність такого почесного звання, як заслужений працівник ветеринарної медицини, об’єктивно викликає нагальну потребу у встановленні аналогічних почесних звань у суміжних галузях народного господарства. Зокрема, шляхом такого ж відзначення високопрофесійних зоотехніків або фахівців племінної справи у тваринництві», — із сарказмом відзначив депутат.
Таким чином, на його думку, слід або відзначати титулом «почесний» представників усіх сфер діяльності, галузей народного господарства тощо (і це остаточно знецінить сам факт безпосереднього нагородження та державної нагороди як феномену відзначення), або повністю скасувати цей «архаїчний та ганебний інститут ідеологічного впливу на маси».
Також С.Власенко звертає увагу на недоречність нагородження держслужбовців. Адже вони, по суті, є представниками народу, і виникає ситуація, коли державний апарат нагороджує сам себе.
Крім цього, нардеп звертає увагу, що державна нагорода не повинна бути тавром, якого неможливо позбутись. Наразі ж громадяни не мають жодних прав щодо відмови від державної нагороди. А в разі фактичної відмови це не матиме ніякого юридичного значення.
Отже, проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№7345) пропонується заборонити нагороджувати державними нагородами держслужбовців. Також передбачається заборона нагородження ними з нагоди пам’ятних дат, ювілеїв, тощо. Ще пропонується скасувати такий вид державних нагород, як почесні звання, і закріпити право відмови від держнагороди.