Закон і Бізнес


Вызовы бизнеса 2024:

государство традиционно гарантирует предпринимателям только неопределенность


Возвращение проверок для бизнеса станет еще той головной болью, которая только усиливается из-за других тревог, связанных с войной.

13.12.2023 15:01
АНДРИЙ ШАБЕЛЬНИКОВ, член совета Комитета НААУ по вопросам защиты бизнеса и инвесторов
17261

Украинский бизнес, как и страна в целом, переживают непростые времена. Однако кроме неопределенности, связанной с войной, еще есть фактор государства. Возврат налоговых проверок, проверок от Гоструда, увеличение налоговой нагрузки и особое внимание со стороны правоохранительных органов — это сегодняшние реалии работы украинского бизнеса. И оснований утверждать, что в 2024 году станет легче, к сожалению, нет.


Податки

Влітку офіційні особи переконували нас, що не планують підвищувати ставки податків і прогнозують зростання податкової бази за рахунок розвитку бізнесу.

Найкраще ці обіцянки відчули представники банків. Адже 21 листопада парламент прийняв закон, яким збільшив податки на прибуток банків не просто на наступний рік, але й за цей також: з 18% до 50% — на 2023 рік і до 25 % на постійній основі — з наступного.

Якщо повернутися до більш «приземлених» доходів, то збільшення мінімальної заробітної плати (з 1.01.2024 — 7100 грн і з 1.04.2024 – 8000 грн) та прожиткового мінімуму (2920 грн з 1.01.2024) вплине на розмір єдиного податку та ЄСВ:

Для ФОП 1 та 2 груп, які зареєстровані на окупованих територіях або на території ведення бойових дій, сплата ЄП залишається добровільною. Сплата ЄСВ наступного року також добровільна, проте несплата негативно позначається на страховому стажі.

Також у 2024 році заплановане підвищення ставок акцизного податку та мінімального податкового зобов'язання на тютюнові вироби.

Податкові перевірки

9.11.2023 парламент прийняв закон про скасування мораторію на проведення податкових перевірок (набрав чинності 8.12.2023). Гарна новина — мораторій на проведення перевірок не скасовується для:

Отже, повертаються документальні планові перевірки з 1.12.2023 по 31.12.2024 для таких категорій:

1) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

4) нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

5) інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

Позапланові перевірки Держпраці

Без плану, проте за заявками працівників, профспілок чи військових адміністрацій може проводити перевірки і Держпраці. Це прямо передбачено законом про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану. Перевірку можна чекати у разі:

виявлення неоформлених трудових відносин;

питань до законності припинення трудових договорів;

невиконання суб’єктом господарювання приписів про усунення порушень вимог законодавства, виданих після 1.05.2022;

звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави (з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності);

доручення Прем’єр-міністра (про перевірку суб’єктів господарювання у зв’язку із системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави);

настання аварії, пожежі, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання;

рішення суду.

Гарна новина полягає в тому, що поки діє воєнний стан та у випадку виконання приписів Держпраці, штрафи застосовуватися не будуть.

Увага правоохоронних органів

Підвищену увагу правоохоронних органів через участь бізнесу в державних закупівлях можна назвати головною причиною, чому бізнес двічі задумується перед тим, як вступити в торгові чи інші відносини з державою. З одного боку, увага правоохоронців цілком логічно поясняється спробами уникнути зловживань.

З іншого боку, навіть цілком законні закупівлі вже через рік можуть стати предметом кримінальної справи. Як? Зміна керівництва контролюючого державного органу і пошук помилок «попередників» можна навіть не згадувати. Просто різне трактування норм права органом, який здійснив закупку, і аудиторською палатою чи податківцями в індивідуальній консультації – і суди з прокуратурою вам гарантовані.

Враховуючи те, що за злочини в держзакупівлях передбачена кримінальна відповідальність для фізичних осіб, а на юридичні особи за спотворення результатів торгів не тільки накладаються штрафи, але й вони попадають під заборону для участі в наступних, то саме перед початком торгових відносин з державою, слід звернутися за юридичною консультацією.

Попередній погляд на свою компанію, на умови тендерного договору та можливості його зміни «очима правоохоронця» може попередити хоч частину проблем від держзакупівель. Адже головна проблема цієї сфери, на жаль, — непередбачуваність державних органів та чиновників.

Закон і Бізнес