Закон і Бізнес


План по восстановлению

Первоочередные меры: земля без торгов, жилье для ВПЛ по баллам


Как сообщал Кабмин, на конец апреля зарегистрировались как внутренне перемещенные лица более 2 млн человек

02.06.2022 15:15
4396

Для решения вопросов поврежденного и уничтоженного имущества, предоставления жилья внутренне перемещенным лицам, восстановления населенных пунктов принят ряд нормативно-правовых актов. Рассмотрим, что они предполагают.


Відновлення населеного пункту

Як інформують у відділі узагальнення судової практики Сьомого апеляційного адміністративного суду, серед таких і закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності». 12 травня цього року його прийнято Верховною Радою та направлено на підпис Президенту.

Цим актом запроваджено новий спеціальний вид містобудівної програми комплексного відновлення населеного пункту (території). Вона має визначити основні просторові та соціально-економічні заходи для розміщення, будівництва будівель та споруд, призначених для життєдіяльності осіб, які втратили житло в результаті бойових дій, терористичних актів, диверсій, надзвичайних ситуацій тощо.

План комплексного відновлення населеного пункту затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою протягом 30 календарних днів з дня його внесення. У свою чергу положення плану враховується при розробці та внесенні змін до містобудівної документації на місцевому рівні.

Такий план затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою протягом 30 календарних днів з дня його внесення. У свою чергу положення плану враховується при розробці та внесенні змін до містобудівної документації на місцевому рівні.

Тимчасове житло

Відповідно до «Прикінцевих положень» закону передбачено, що протягом року після закінчення такого періоду, розміщення тимчасових споруд, їх комплексів, призначених для життєзабезпечення осіб, які втратили житло внаслідок обставин, зумовлених дією воєнного або надзвичайного стану допускається на земельних ділянках будь-якої категорії, крім земель природно-заповідного фонду, земель історико-культурного призначення, без зміни їхнього цільового призначення.

Розміщення тимчасових споруд для життєдіяльності населення відбуватиметься на підставі затвердженої схеми розміщення тимчасових споруд, яка не підлягає експертизі. При цьому кошторис обов’язково розробляється лише у разі розміщення тимчасових споруд за державний або місцевий бюджет.

Прикметно те, що тимчасові споруди для життєдіяльності населення, їх комплекси не є об’єктами будівництва в розумінні цього закону та об’єктами нерухомості в розумінні ЦК.

Переміщення підприємств

Крім того, ст.15 закону «Про правовий режим воєнного стану» запропоновано викласти у новій редакції, передбачивши необхідність переміщення (евакуації) виробничих потужностей підприємств будь-якої форми власності.

Визначається й перелік осіб, яким надається право на одержання в оренду без проведення земельних торгів земельної ділянки державної, комунальної власності, необхідної для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених із зон бойових дій, перелік підприємств, переміщених із зони бойових дій.

Також постановою КМУ від 26.03.2022 №380 затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій. Ним передбачено, що власники пошкодженого або знищеного майна самостійно або через засоби Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, через використання мобільного додатку «Дія», через центр надання адміністративних послуг або нотаріуса подають повідомлення про таке. При цьому адміністратор центру надання адміністративних послуг у день звернення особи вносить цю інформацію до порталу «Дія».

Формування житлового фонду

Водночас, постановою КМУ від 29.04.2022 №495 затверджено Порядок формування фондів житла, призначених для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Джерелами фінансування можуть бути кошти державних, місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільні внески фізичних і юридичних осіб, інші джерела, що не заборонені законодавством.

Пріоритетність надання внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду визначається за кількістю балів, що набере внутрішньо переміщена особа/сім’я за системою, передбаченою п.20 цього порядку. Житлові приміщення надаються строком на 1 рік з можливістю продовжити такий строк у разі відсутності змін у їхньому статусі або якщо вони не набули інше місце проживання.

Цією ж постановою затверджено Порядок викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та Порядок та умови надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на викуп, будівництво житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Спори, які можуть виникати щодо цієї діяльності та землекористування будуть розглядатися адміністративними судами.

Закон і Бізнес