Закон і Бізнес


На ухабах кворума

ВРП может заработать в июле, но ненадолго


Будущим членам ВРП нужно заручиться поддержкой 145 делегатов.

13.05.2022 11:39
ЛЕВ СЕМИШОЦКИЙ
4723

Если делегаты внеочередного ХІХ съезда судей заполнят все 8 вакансий в Высшей раде правосудия по судейской квоте, то ВРП имеет шанс заработать. Но может так случиться, что продлится это недолго.


«Цілком реальною є можливість до 12 липня цього року відновити роботу ВРП», — спрогнозував голова Ради суддів Богдан Моніч.

За його інформацією, наразі обрано 288 делегатів з’їзду. Отже, для того, аби найвищий орган самоврядування розпочав роботу, до будівлі Київського апеляційного суду має прибути та зареєструватися 192 делегати. Дистанційна участь в роботі з’їзду неможлива.

Таким чином, для обрання членів ВРП, як і для прийняття інших рішень необхідна підтримка 145 учасників форуму.

Втім, у цю процедуру тепер залучена етична рада, і вона може перекреслити усі розрахунки. Так, за законом, суб’єкт обрання (призначення) членів ВРП може брати до уваги тільки тих кандидатів, яких перевірить на доброчесність ЕР та включить до відповідного списку. Причому такий список має містити щонайменше вдвічі більше кандидатур, ніж наявних вакансій.

Тобто делегатам ХІХ з’їзду суддів має бути запропоновано обирати принаймні із 16 прізвищ. Якщо ж кількість відібраних ЕР доброчесних кандидатів виявиться хоча б на одного менше, закон вимагає оголошення та проведення нового конкурсу. Наразі на розгляді ЕР перебуває список із 12 кандидатів-суддів, що замало для формування ЕР списку для ХІХ з’їзду. Отже, у будь-якому разі секретаріат ВРП має найближчим часом оголосити новий конкурс.

До того ж тільки заповнення суддівської квоти на 100% на деякий час відновить роботу ВРП. Адже в її складі в такому разі формально буде 15 членів. Однак, якщо до 8 серпня не збереться з’їзд науковців і не відхилить рекомендацію ЕР про звільнення Віктора Грищука, то він автоматично втратить повноваження за законом. Наразі В.Грищук відсторонений від посади, але не звільнений.

Аби ВРП не балансувала на межі кворуму, необхідно, щоб своїх представників до ВРП направили інші суб’єкти обрання (призначення). Найпростішим виглядає варіант із 2 членами ВРП від Верховної Ради. Вже є список із 14 охочих, а з деякими ще у лютому в ЕР провели співбесіди. Тож якщо «етичники» поквапляться із оцінюванням решти та передадуть відповідний список до парламенту, нардепи можуть оперативно допомогти відновленню роботи ВРП.

Також є ще одна вакансія від Президента, яку можна заповнити доволі швидко. Й не зрозуміло, чому глава держави з цим досі зволікає.

Науковці, як зазначалося, мають до 8 серпня визначитися із долею свого представника, якого забракувала ЕР, і принагідно заповнити одну вакансію, щодо якої був оголошений конкурс. Наразі в роботі їхнього з’їзду зроблена перерва — до отримання списку від ЕР.

Натомість адвокати, схоже, не поспішатимуть із своїм представництвом в ВРП. Адже принципово незгодні з втручанням дорадчого органу в їхнє право обирати тих членів, кого вони вважають достойними, а не 2—3 іноземці.

Тож для того, аби ВРП таки запрацювала в середині липня, має зійтися не одна «планета». Бо орган, який здригається на баюрах кворуму, далеко не проїде сам та й інших не довезе.

Закон і Бізнес