Закон і Бізнес


Заполнение электронной декларации по новым правилам НАПК

В суде предоставили ответы на 44 FAQ


Нажмите на изображение, чтобы загрузить презентацию.

21.02.2020 14:13
53234

Национальное агентство по предупреждению коррупции 13 февраля 2020 года представило новые разъяснения по применению антикоррупционного законодательства. В связи с этим у субъектов декларирования возникло немало вопросов.


Понятные ответы на них предоставили в Ингулецком районном суде  Кривого Рога, обновив презентацию электронного декларирования, передает «Закон и Бизнес».

Презентация содержит ответы на следующие вопросы:

Хто належить до членів сім’ї суб’єкта декларування?

Чи вважається членом сім’ї суб’єкта декларування його колишній чоловік чи

колишня дружина, якщо шлюб було припинено у звітному періоді?

Чи вважається членом сім’ї суб’єкта декларування його дитина, яка у звітному періоді досягла повноліття?

Як визначати спільне проживання суб’єкта декларування з іншою особою за відсутності офіційно зареєстрованого шлюбу. Чи потрібно встановлювати цей факт в судовому порядку?

Чи потрібно в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зазначати відомості про об’єкт, який перебував у власності суб’єкта декларування або члена сім’ї протягом не менше половини днів протягом звітного періоду та був відчужений у звітному періоді?

Чи слід декларувати майно, якщо суб’єкт декларування або член його сім’ї володів (користувався) ним упродовж року, але станом на 31 грудня вже не володіє (користується)?

Як розрахувати поріг декларування для окремих об’єктів декларування?

Яким чином заповнити поле для вводу дати набуття прав на об ’єкт нерухомості, якщо суб’єкт декларування не пам’ятає точну дату набуття таких прав?

Чи потрібно декларувати участь в ОСББ і спільну власність членів ОСББ на об’єкти нерухомості із зазначенням даних про співвласників?

Яким чином відобразити в декларації садибу, тобто житловий будинок з прилеглими господарськими будівлями, садом (городом)?

Яким чином відобразити в декларації відомості про об’єкт нерухомості, який перебуває у власності суб’єкта декларування та одночасно на праві користування у члена його сім’ї або навпаки?

Чи зазначаються у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації відомості про користування об’єктом нерухомості за зареєстрованим місцем проживання?

Які об’єкти належать до цінного рухомого майна? Яким чином встановлюється його вартість (ринкова вартість, під час придбання або в інший спосіб)?

У якому розділі декларації відображати цінну річ, яка є подарунком (наприклад, антикваріат, картина тощо)?

Чи слід включати у вартість транспортного засобу витрати, пов'язані з митним оформленням чи реєстрацією такого засобу?

Яким чином відобразити в декларації ситуацію, коли один і той же транспортний засіб перебуває у власності суб’єкта декларування і на праві користування (наприклад, на підставі довіреності) у члена його сім’ї або навпаки?

Які цінні папери слід декларувати у відповідному розділі декларації?

Які доходи та подарунки відображаються у декларації?

Який розмір доходу, зокрема у вигляді заробітної плати, зазначати в декларації, нарахований або фактично отриманий?

Чи зазначаються у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації відомості про кошти, отримані у звітному періоді як позика, кредит, інше фінансове зобов’язання?

Чи є доходом у цілях декларування прощені (анульовані) банком за його рішенням сума кредиту або проценти за користування кредитом?

Чи необхідно відображати у декларації доходи, отримані суб’ єктом декларування або членом його сім’ї як фізичною особою-підприємцем?

Чи слід відображати у розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації вклади (депозити) та поворотну фінансову допомогу, повернуті суб’єкту декларування у звітному періоді?

Чи зазначаються у декларації кошти, отримані як «кешбек», «бонуси» тощо від банків, фінансових установ?

Які грошові активи відображаються у декларації?

Станом на яку дату вказується розмір наявних грошових активів, у тому числі готівкових коштів?

Як декларувати банківські та інші фінансові установи, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно?

Чи потрібно зазначати у декларації відомості про банківський рахунок, який був відкритий більше половини днів звітного періоду, але станом на 31 грудня закритий; якщо залишок коштів на банківському рахунку станом на 31 грудня звітного періоду відсутній, а також у разі закінчення строку дії банківської картки?

Які фінансові зобов’язання відображаються у декларації?

Чи вказується у декларації інформація про фінансові зобов’язання у вигляді «кредитних ліній до зарплатних банківських карток» або аналогічні за змістом пропозиції?

У яких розділах декларації слід вказувати отриману суб’єктом декларування або членом його сім’ї позику і позику, яку надав суб’єкт декларування іншій особі?

Які видатки і правочини повинні бути відображені у декларації?

Що слід розуміти під «Іншими правочинами» у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування»?

Чи подаються повідомлення про суттєві зміни в майновому стані члена сім’ї суб’єкта декларування?

З якого часу у суб’єкта декларування припиняється обов’язок подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані?

Скільки повідомлень про суттєві зміни у майновому стані необхідно подати суб’єкту декларування у разі здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 ПМ, внаслідок якого набуто право на майно, вартість якого перевищує 50 ПМ?

Чи подається повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування у разі отримання спадщини, подарунка, приватизації нерухомого майна, вартість яких не відома?

Чи необхідно подавати щомісяця повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування, якщо розмір місячної заробітної плати суб’єкта декларування перевищує 50 ПМ?

Яке поняття доходу і видатку застосовується при повідомленні суб’єктами декларування про суттєві зміни в майновому стані – одноразовий дохід/видаток чи сукупний?

Чи необхідно відображати інформацію, яка була зазначена в повідомленні про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування, у декларації такого суб’єкта декларування?

Чи повідомляють керівникові органу, в якому працює суб’єкт декларування, про декларування ним недостовірних відомостей?

Яка відповідальність передбачена за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані?

Чи настає відповідальність за ненавмисну помилку в декларації?

Переглянути презентацію можна за посиланням.

Закон і Бізнес