Закон і Бізнес


Херсонские судьи указывают на системную проблему незащищенности людей в мантиях


09.10.2019 16:50
5511

Коллектив Херсонского апелляционного суда направил в правоохранительные органы и органы правосудия обращение о преступлениях против судей, в частности, о поджоге дома супругов Пилипенко.


Об этом сообщает «Закон и Бизнес» по информации пресс-службы Херсонского апелляционного суда. В обращении херсонские судьи призывают Генпрокуратуру и Министерство внутренних дел в кратчайшие сроки обеспечить тщательное расследование преступления и привлечь виновных к уголовной ответственности.

От Высшего совета правосудия ожидают своевременного реагирования на все сообщения об угрозах жизни и здоровью судей или членов их семей. Высокий уровень защищенности судей предусмотрен действующим законодательством, и с этим связан авторитет государства и судебной власти, подчеркивают работники суда. 

«Мы все понимаем, что работа судьи является важной, но в то же время опасной, поскольку сопряжена с различными рисками. Случаи угроз, посягательств на жизнь и здоровье, повреждения имущества судей и членов их семей приобретают угрожающий характер, нередко случаются в последнее время и свидетельствуют о существовании системной проблемы обеспечения личной безопасности судей», – говорится в обращении.

Напомним, в ночь на 8 октября в селе Малокаховка Херсонской области неизвестные пытались поджечь дом, в котором живут судьи Чаплинского районного и Новокаховского городского судов Ирины и Сергея Пилипенко. Основной версией следствия является служебная деятельность потерпевших.

 

ЗВЕРНЕННЯ КОЛЕКТИВУ ХЕРСОНСЬКОГО АПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ ДО  ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ ТА ОРГАНІВ ПРАВОСУДДЯ ЩОДО ЗЛОЧИНІВ СТОСОВНО СУДДІВ

 08 жовтня 2019 року відбулася надзвичайна подія, яка сколихнула суддівську спільноту Херсонщини: о 02.30 год скоєно зухвалий злочин стосовно судді Чаплинського районного суду Херсонської області Пилипенко Ірини Олександрівни та судді Новокаховського міського суду Херсонської області Пилипенко Сергія Васильовича – здійснено підпал житлового будинку подружжя шляхом підкидання трьох пляшок із запалювальною речовиною у подвір’я та у вікно горища, що спричинило займання будинку, яке було локалізовано службою порятунку.

Наразі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч.2 ст.378 КК України.

Відповідно  до ч.8 ст. 126 Конституції України держава забезпечує особисту безпеку судді та членів його сім’ї.

Ми всі розуміємо, що робота судді  є  важливою, але в той же час небезпечною, оскільки поєднана з різноманітними  ризиками.

Випадки погроз, посягань на життя і здоров’я, пошкодження  майна суддів та членів їхніх сімей  набувають загрозливого характеру, оскільки останнім часом є непоодинокими та свідчать про існування системної проблеми забезпечення особистої безпеки суддів.

 Зухвало показовим прикладом вчинюваних стосовно суддів злочинів є останній випадок – підпал помешкання подружжя Пилипенко Ірини Олександрівни, судді Чаплинського районного суду Херсонської області,  та Пилипенко Сергія Васильовича, судді Новокаховського міського суду Херсонської області.

Колектив Херсонського апеляційного суду глибоко занепокоєний  злочином стосовно суддів Херсонщини та загальними загрозливими тенденціями у питаннях особистої безпеки, спричинених непоодинокими випадками посягання на життя та здоров’я, майно суддів та членів їхніх сімей, та  закликає:

  1. Генеральну прокуратуру України, Міністерство внутрішніх справ України невідкладно вжити всіх можливих заходів щодо забезпечення ефективного, ретельного розслідування і розкриття злочинів  стосовно суддів у найкоротші строки та притягнення винних до кримінальної відповідальності.
  2. Вищу раду правосуддя як колегіальний орган суддівського врядування та Раду суддів України  як вищий орган суддівського самоврядування невідкладно вжити всіх передбачених чинним законодавством заходів реагування  з метою підвищення рівня  захищеності суддів та членів їхніх сімей від будь-яких злочинних посягань, забезпечення якнайшвидшого реагування на випадки звернення з повідомленнями про  загрози життю та здоров’ю суддів та членів їхніх сімей, оскільки з цим пов'язаний авторитет держави та судової влади.

 

За дорученням колективу,

Голова Херсонського апеляційного суду                               О.І. Коровайко

 

08.10.2019