Закон і Бізнес


Кто назначает, тот и определяет

Сроки полномочий членов ВККС исчисляет орган, который их делегирует


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
ОРЕСТ ГАМСКИЙ
8774

Сроки полномочий членов Высшей квалификационной комиссии судей должны определять те органы, которые их избрали или назначили. Такой вывод можно сделать из ответа ВККС на запрос нашего еженедельника.


Зокрема, «ЗіБ» поцікавився, чи поширюється норма закону «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII щодо визначення строку повноважень членів комісії тільки на тих із них, котрі обрані після 28.03.2015. Адже існує думка (див.«ЗіБ»), що обчислення каденції для тих представників комісії, яких було обрано або призначено до цієї дати, має відбуватися з урахуванням п.5 розд.II «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12.02.2015 №192-VIII. А там сказано, що члени ВККС, обрані (призначені) до набрання ним чинності, мають 4-річний строк повноважень (представники від з’їзду суддів — до 28.03.2019).

У колегіальному органі не підтвердили, але й не спростували цього твердження. Не висловили й позицію, який строк повноважень у членів ВККС, обраних/призначених у 2014 році. Утім, з огляду на виступ очільника комісії Сергія Козьякова на одному із заходів можна припустити, що частина її членів, які обійняли посади у 2014-му, розраховує на 6-річну каденцію. Отже, строк їхніх повноважень спливе навіть пізніше, ніж у колег, яких обрали у 2015 році.

Натомість у листі від 14.06.2018 №19-3047/18 повідомляється, що «ВККС не є суб’єктом, уповноваженим обирати (призначати) членів комісії, а тому вирішення питань, порушених у листі, не належить до повноважень комісії».

Тобто фактично в колегіальному органі дотримуються думки: питання щодо застосування норм законодавства в частині визначення строку повноважень, як і скликання з’їзду для обрання чи видання наказу про призначення нового члена ВККС, належать до компетенції суб’єктів формування складу комісії.

Отже, якщо, скажімо, Рада адвокатів України не повідомить комісію про скликання з’їзду, сама ВККС не ініціюватиме ротації свого складу.

Винятком може стати хіба що ситуація з Тетяною Весельською, яка є суддею Вищого адміністративного суду. Адже після завершення процедури ліквідації цієї установи може виникнути питання щодо її статусу як судді. Закон визначає, що звільнення або припинення повноважень судді є підставою й для автоматичного припинення повноважень і члена ВККС. Причому незалежно від того, який суб’єкт його призначав.

Ще один варіант розвитку подій — оскарження в суді рішення комісії, ухваленого за участю її члена, чиї повноваження, на думку заявника, закінчилися. Оскільки в складі комісії є 3 члени, 4-річна каденція яких збігає (чи не збігає?) поточного року, а у 5 суддів — 28 березня наступного, це може додати зайвих проблем, зокрема під час проведення конкурсу на посади у Вищому антикорупційному суді.

Втім, останнє слово, як уважають у ВККС, — за органами адвокатського та суддівського самоврядування, головою Державної судової адміністрації та уповноваженим Верховної Ради з прав людини. І першими із цього переліку доведеться визначитися саме адвокатам.