Закон і Бізнес


Право на касацію: подібним правовідносинам додадуть визначеності — проект


Наразі наявність висновків Верховного Суду в подібних правовідносинах визначає сам ВС — на свій суб’єктивний розсуд.

22.04.2024 11:38
753

Процесуальні кодекси та інші законодавчі акти не містять визначення поняття «подібні правовідносини», а також будь-яких критеріїв їх визначення. Хоча це важливо для єдності судової практики.


З огляду на це група нардепів зареєструвала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подібних правовідносин» (№11177), інформує «Закон і Бізнес».

За основу вони взяли постанову Великої палати Верховного Суду у справі №233/2021/19, яка конкретизувала правові висновки щодо критеріїв встановлення подібності правовідносин. Зокрема, вона визначила, що на предмет подібності слід оцінювати саме ті правовідносини, які є спірними в порівнюваних ситуаціях.

Таке положення й пропонується включити до відповідних статей Цивільного, Господарського процесуальних кодексів та Кодексу адміністративного судочинства, котрі визначають право на касаційне оскарження.

Також уточнюється: якщо правове регулювання цих відносин залежить від складу їх учасників або об’єкта, з приводу якого вони вступають у правовідносини, то у такому разі подібність визначається судом за суб’єктним і об’єктним критеріями відповідно. При цьому для встановлення подібності спірних правовідносин у порівнюваних ситуаціях суб’єктний склад цих відносин, предмети, підстави позовів і відповідне правове регулювання не обов’язково мають бути тотожними, тобто однаковими.

На думку нардепів, нові положення сприятимуть правовій визначеності під час вирішення питання щодо наявності у сторони провадження права на касаційне оскарження.

Закон і Бізнес