Закон і Бізнес


Власників пошкоджених війною автомобілів поставлять у чергу на компенсацію — проект


Автомобілі — хоч і рухоме майно, але його не сховаєш від обстрілів чи ракетних атак.

05.04.2024 11:42
1200

Як відомо, наразі працює програма «єВідновлення», завдяки якій українці можуть розраховувати на компенсацію за пошкоджене та знищене під час війни житло. А як бути власникам автомобілів?


Аби вони також могли отримати кошти за пошкоджене майно, група нардепів зареєструвала проект «Про компенсацію за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України» (№11147), повідомляє «Закон і Бізнес».

Документ є базовим для визначення кола осіб, які матимуть право на таку компенсацію, порядку подання заяв, утворення і повноважень комісій, що розглядатимуть такі заяви, утворення черги та визначення кола позачерговиків, тощо.

Проект не обмежує розмір компенсації чи кількість автомобілів. за які можна буде її отримати. Лише зазначається, що розмір компенсації за пошкоджений/ знищений автомобіль визначається щодо кожного отримувача компенсації та кожного ТЗ окремо, виходячи із національних стандартів, методик, інших нормативно- правових актів, що встановлюють механізми оцінки. А власне визначення вартості знищеного автомобіля або його ремонту, здійснюєватиметься у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Передбачається, що заяву на компенсацію можна буде подати як під час дії воєнного стану, так і протягом трьох років з дня його припинення або скасування.

Водночас передбачена група пільговиків, що матимуть пріоритетне право на отримання компенсації, як-от (в порядку черговості): учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни; усі мобілізовані; багатодітні сім’ї; особи з інвалідністю I та II груп. Але таким правом вони зможуть скористатися лише щодо одного автомобіля на власний вибір, а за решту — в порядку загальної черги.

Передбачено, що до заяв про компенсацію за пошкоджені/ знищені автомобільні ТЗ прирівнюються подані інформаційні повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна до набрання чинності цим законом. Але таким особам слід буде подати додаткові відомості та документи.

Закон і Бізнес