Закон і Бізнес


Дії адвоката через особисту образу можуть нанести шкоду професійній діяльності


.

28.03.2024 14:51
874

На неприпустимості використання статусу адвоката у власних інтересах неодноразово наголошувала ВКДКА у своїх рішеннях. Ось і в окремій справі адвокату не вдалось довести, що в його діях не було наміру вчинити тиск на скаржницю.


Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на ВША.

У своїй скарзі скаржниця вказала, що адвокат з метою успішного продажу належної йому земельної ділянки, звернувся до неї та її матері, у користуванні яких перебуває сусідня земельна ділянка, попросивши письмово засвідчити його участь у будівництві криниці шляхом підписання складеного ним акту.

Отримавши відмову у його підписанні, адвокат намагаючись досягнути своїх цілей шляхом застосування психологічного тиску, використовуючи бланки адвоката та копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, надіслав звернення до неї як адвокат, подавав скарги на порушення етики скаржницею як вчителем «Ліцею «Науковий», адресовані директору вказаного закладу, а в подальшому – скарги на ім’я начальника управління освіти Кропивницької міської ради, заступника міського голови м. Кропивницький, директора Департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА.

Адвокат пояснив, що звернення були ним подані через особисту образу, нанесену йому після того, як він стільки багато добра зробив для цієї сім’ї, та з метою відновлення справедливості, а не для тиску; адвокатської таємниці не розголошував.

У подальшому адвокат зазначив, що насправді він не надавав правової допомоги батькові скаржниці, а інформація, наведена в його зверненнях, не відповідає дійсності. Інформацію стосовно кримінальної справи відносно скаржниці було отримано зі слів останнього, і йому були надані лише усні консультації на побутовому рівні.

Звертаючись в особистих інтересах, на ґрунті конфлікту, зі зверненням на ім’я скаржниці; зі скаргою щодо неї на ім’я директора КЗ «Ліцей «Науковий»; зі скаргами на ім’я виконуючого обов’язки міського голови Кропивницької міської ради – адвокат виклав їх на бланку адвоката та додав до більшості з них копію свого свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

ВКДКА вважає, що такими діями адвокат використовуючи свій статус адвоката, намагався здійснити непрямий тиск на адресатів своїх звернень з метою впливу для прийняття рішень на його користь.

Таким чином, ВКДКА погодилась з висновком регіональної КДКА, що вчинення адвокатом дій у власних інтересах із посиланням на свій професійний статус є недопустимим. В результаті було зупинено право на зайняття адвокатською діяльністю на чотири місяці.

Закон і Бізнес