Закон і Бізнес


Бізнес обшукуватимуть тільки БЕБУ і НАБУ під наглядом РБО — проект КМУ


Перш ніж почати обшук на складі чи в офісі детективи БЕБУ мають зачекати представника РБО. Але не довше 4 годин.

30.01.2024 11:24
1357

Виключно БЕБУ та НАБУ зможуть порушувати питання про проведення перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств та підприємців та брати участь в їх проведенні.


Такі зміни до закону «Про оперативно-розшукову діяльність» передбачені, серед іншого урядовим проектом «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення роботи Бюро економічної безпеки України» (№10440), повідомляє «Закон і Бізнес».

При цьому досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених стст.201 («Контрабанда культурних цінностей та зброї»), 305 («Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин») КК, що підслідні слідчим органам безпеки, передбачається віднести до підслідності БЕБУ.

Водночас, Національну поліцію та Службу безпеки України буде виключено з переліку органів державного фінансового контролю.

Статтю 165 КПК пропонується доповнити ч.5, встановивши, що виконання ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів суб’єкта підприємницької діяльності здійснюється в присутності представника Ради бізнес-омбудсмена. Передбачено порядок повідомлення РБО про здійснення тимчасового доступу до речей і документів, а також права і обов’язки представника ради та наслідки його нез’явлення.

Аналогічні зміни вносяться до ч.1 ст.236 КПК, передбачивши, що виконання ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на обшук іншого володіння суб’єкта підприємницької діяльності також здійснюється в присутності представника РБО.

А у ст.41 КПК з’явиться ч.4, згідно з якою детектив БЕБУ або прокурор, який здійснює процесуальне керівництво у відповідному кримінальному провадженні, зможуть надавати підрозділам детективів або оперативно-технічним підрозділам письмові доручення на проведення слідчих (розшукових) дій, за винятком негласних.

Уряд пояснює, що такі зміни він зобов’язався перед МВФ внести до законодавства згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику.

Закон і Бізнес