Закон і Бізнес


ВККС має відповіді щодо громадянства рф в Ігнатова, але зволікає з рішенням


.

24.01.2024 18:14
2019

Робоча група, створена місяць тому для з’ясування наявності в Романа Ігнатова громадянства рф, отримала відповіді від СЗР, СБУ та інших органів. Ці органи наполягають, що Р.Ігнатов — громадянин рф.


Крім того, за наявною інформацією, правоохоронні органи вважають доведеним факт російського громадянства Р.Ігнатова з огляду на те, що на момент ухвалення закону про громадянство РСФСР («О гражданстве РСФСР» від 28.11.1991 №1948-I), який набув чинності 06.02.1992, він навчався в Саратовській державній академії права. Тож згідно з цим законом автоматично набув російське громадянство.

А у 1995—1996 рр. Р.Ігнатов працював у Прокуратурі м.Петрозаводська (Карелія, рф) і мав скласти присягу на вірність рф, як невід’ємної вимоги для зайняття такої посади.

Більше того, згаданий закон передбачав, що «документи, які видані відповідно до раніше діючого законодавства про громадянство, зберігають свою юридичну силу, якщо вони належним чином оформлені, й вважаються чинними на день вступу в силу цього закону». Отже, здавати паспорт громадянина СРСР та отримувати інший документ не вимагалося.

Аби цього уникнути, Р.Ігнатов, згідно із ст.13 закону №1948-I, мав упродовж року офіційно заявити про своє небажання перебувати в громадянстві рф за відповідною процедурою. Натомість наразі відсутні докази офіційного звернення Р.Ігнатова про вихід з громадянства рф за відповідною процедурою, що свідчить про наявність у нього громадянства країни-агресора після його автоматичного набуття у 1992 році.

Як повідомляв «ЗіБ», після оприлюднення відомостей, які надійшли від компетентних органів щодо російського громадянства очільника ВККС, була створена спеціальна робоча група, до складу якої увійшли члени ВККС Роман Сабодаш, Андрій Пасічник та Олексій Омельян. Сама ж комісія пообіцяла звернутися з відповідними запитами «щодо невідкладного отримання підтвердження або спростування оприлюдненої інформації». Тоді ж у ВККС запевнили, що за наслідками аналізу отриманих документів буде невідкладно ухвалено рішення.

Водночас, як стало відомо з власних джерел, за даними слідчих, члени ВККС уже близько двох місяців обізнані, що працюють під керівництвом громадянина рф, але вирішили зберегти його на цій посаді. Це ставить під сумнів доброчесність усього складу комісії, який, на думку деяких експертів, потребує повного перезавантаження.

Закон і Бізнес