Закон і Бізнес


Чи можна відключити від електроенергії члена товариства з боргом за внесками, скаже ОП КЦС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

28.12.2023 12:52
1713

У садівничого товариства є підстави для припинення постачання електроенергії за наявності заборгованості зі сплати членських внесків у члена товариства на підставі неоспореного рішення загальних зборів.


Таку позицію висловила колегія суддів Касаційного цивільного суду під час розгляду справи №511/1915/20, запропонувавши об’єднаній палаті КЦС відступити від попередніх правових висновків, інформує «Закон і Бізнес».

Позивач у цій справі просив визнати незаконним дії голови правління садового товариства «Мрія-3» щодо відключення її будинку від енергопостачання, зобов’язати вчинити певні дії та відшкодувати моральну шкоду.

Суд першої інстанції в позові відмовив повністю. Це рішення залишено без змін постановою апеляційного суду.

Своєю чергою, КЦС зазначив, що недійсність правочину, договору, акту органу юридичної особи чи документу як приватно-правова категорія, покликана не допускати або присікати порушення цивільних прав та інтересів або ж їх відновлювати. По своїй суті ініціювання спору про недійсність правочину, договору, акту органу юрособи чи документу не для захисту цивільних прав та інтересів є недопустимим (див. постанову ОП КЦС від 27.01.2020 у справі №761/26815/17).

У приватному праві недійсність може стосуватися або «вражати», зокрема, правочин, рішення загальних зборів учасників товариства (акт органу юридичної особи).

Рішення загальних зборів учасників товариства (акт органу юрособи) по своїй суті не є правочином. Як наслідок до конструкції недійсність рішення загальних зборів учасників товариства положення ЦК та інших законів про правочини, зокрема й норми §2 «Правові наслідки недодержання сторонами при вчиненні правочину вимог закону» гл.16 ЦК, не можуть бути застосовані.

Рішення загальних зборів садівничого товариства є регулятором цивільних відносин пов’язаних, зокрема, зі сплатою членських внесків та визначення для всіх членів садівничого товариства правових наслідків несплати таких внесків. Аналіз чинного законодавства свідчить, що в ньому не передбачено такої правової конструкції як нікчемність рішення загальних зборів садівничого товариства.

Тому колегія суддів дійшла висновку, що в разі наявності заборгованості зі сплати членських внесків у члена садівничого товариства на підставі неоспореного рішення загальних зборів членів садівничого товариства у садівничого товариства є підстави для припинення постачання електричної енергії

Разом із тим, у постановах КЦС від 14.11.2018 у справі №369/7120/16-ц, від 22.12.2021 у справі №314/2084/17, від 31.05.2023 у справі №450/360/21  зроблено інший висновок про те, що порядок відключення від електропостачання не регулюється статутом юридичної особи та рішеннями загальних зборів учасників, а визначається іншими нормативно-правовими актами, які мають вищу юридичну силу.

З урахуванням викладеного, колегія суддів передала справу на розгляд ОП КЦС для відступу від зазначених висновків щодо застосування норм у подібних правовідносинах.

Закон і Бізнес