Закон і Бізнес


Адвокати, нотаріуси та інші самозайняті особи зможуть піти у відпустку — проект


Самозайнятий адвокат і зараз може піти у відпустку, але при цьому має слатити податки й за час відпочинку.

22.12.2023 12:14
1736

Наразі фізичні особи-підприємці 3 та 4 групи, а також особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, позбавлені можливості оформити собі право на відпочинок. А це є порушенням Конституції.


Аби гарантувати і цим особам конституційне право на щорічну відпустку, нардепи Олександр Лукашев та Олександр Ковальов зареєстрували проект «Про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання права самозайнятих осіб на отримання відпустки» (№10357), повідомляє «Закон і Бізнес».

Для цього у ст.6 закону «Про відпустки» пропонується додати частину, яка встановить, що «самозайняті особи мають право на щорічну основну відпустку тривалістю строком один календарний місяць шляхом подання заяви щодо періоду щорічної відпустки до початку такої відпустки у довільній формі до органу податкової служби за місцем реєстрації».

Своєю чергою, це дозволить таким особам не сплачувати протягом місяця єдиний податок.

Наразі таке саме право застережено лише для ФОП 1 та 2 групи, які мають можливість призупинити свою діяльність та отримати так звані податкові канікули згідно з положеннями Податкового кодексу.

Закон і Бізнес