Закон і Бізнес


Про позовну давність для поновлення договору оренди землі нагадав ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

25.09.2023 15:09
2464

Протягом строку, на який договір міг бути поновлений, орендар не може бути обмежений у праві звернутися до суду з позовом, зокрема про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди.


На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, скасовуючи постанову апеляційного суду у справі №750/6665/20, повідомляє «Закон і Бізнес».

Спір стосувався визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки.

Орендар звернувся до Чернігівської міської ради з клопотанням про поновлення договору оренди землі. Однак міська рада протягом 4 років зволікає з укладенням додаткової угоди.

Суд першої інстанції в позові відмовив, зокрема, дійшовши висновку, що сплив строк позовної давності у 3 роки, про що заявив відповідач. Апеляційний суд із цим погодився.

Своєю чергою, КЦС зауважив, що позовна давність — це строк, протягом якого особа може реалізувати належне їй право на отримання судового захисту порушеного цивільного права чи інтересу шляхом пред’явлення в належному порядку нею чи іншою уповноваженою особою позову до суду.

В окремих випадках специфіка спірних правовідносин та відповідного нормативного регулювання дозволяє дійти висновку про наявність триваючого правопорушення.

Без укладення додаткової угоди завершення процедури поновлення договору оренди землі відповідно до ст.33 закону «Про оренду землі» є неможливим. Така угода має ознаки не тільки зобов’язального, але й речового договору, оскільки засвідчує волю сторін на передання земельної ділянки у тимчасове володіння орендареві на новий строк.

Унаслідок невиконання відповідачем обов’язку щодо укладення у місячний строк додаткової угоди процедура поновлення договору оренди не була завершена, що є триваючим правопорушенням.

Отже, КЦС констатував, із посиланням на висновок Великої палати ВС у постанові від 5.07.2023 у справі №904/8884/21, що відповідний позов може бути пред’явлений протягом усього строку дії договору оренди, на який цей договір міг бути поновлений.

Закон і Бізнес