Закон і Бізнес


Як виїхати за кордон на авто - поради ГСЦ МВС


.

29.08.2023 11:43
1249

У сьогоднішніх реаліях виїзд за кордон може бути спонтанним чи життєво необхідним. Що потрібно для того, щоб перетнути кордон на своєму чи чужому авто?


Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на МВС.

Якщо ви вирішили виїхати з України на своєму автомобілі, для початку перевірте, чи є у вас всі необхідні документи на авто. При собі потрібно мати:

- посвідчення водія 

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформлене на ім’я водія або пасажира 

- розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаці; 

- треба укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників  транспортних засобів, тобто – міжнародну страховку «Зелена карта»

Окрім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України).

До того ж водій, який не є власником авто повинен мати  такий же перелік документів, як і власники. У такому випадку свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім’я кермувальника або пасажира. Для цього необхідно разом з власником автівки звернутись до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. З собою треба взяти паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Після повернення з-за кордону,  свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім’я кермувальника, треба повернути в сервісний центр МВС впродовж 10 днів. 

Довіреність на право керувати чужим автомобілем, за кордоном буде дійсна за кількох умов:

- Документ потрібно перекласти мовою країни, в якій будете перебувати;

- Легалізувати документ у встановленому порядку (виконати процедури, які необхідні для визнання документа виданого в іншій країні  - апостиль або консульська легалізація).

Ця процедура є складнішою, тож краще все таки оформити свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон.  

Закон і Бізнес