Закон і Бізнес


Орендарі землі отримають захист від свавілля орендодавців — проект


Якщо вирощувати на орендованій ділянці полуницю, то за проектом договір оренди може фактично тривати ще 3—4 роки після його закінчення.

15.08.2023 14:14
1637

Орендодавці чи їх спадкоємці часто оскаржують договори оренди землі з тієї причини, що вони не підписані орендодавцями. Проте не заперечується факт тривалого отримання орендної плати.


Аби суди могли врахувати наявність фактичних орендних відносин, нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до статті 35 Закону України «Про оренду землі» (№9604), повідомляє «Закон і Бізнес».

Цим документом ст.35 закону пропонується доповнити новою частиною, де визначити, що суд може визнати договір оренди дійсним, якщо встановить, що одна сторона вчинила дію, а друга — підтвердила її вчинення. Таким підтвердженням може слугувати, зокрема, державна реєстрація права оренди, фактична передача об’єкту оренди, користування орендарем землею, а також отримання орендної плати.

Іншим проектом цих нардепів «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про оренду землі» (№9603) орендарям буде гарантоване право на збір урожаю, навіть якщо строк дії договору оренди закінчився під час посіву або вирощування. Нове положення зобов’яже орендодавця надати право на збирання такого врожаю з виплатою орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору до дня закінчення збирання врожаю.

Щоправда, автори, напевне, не врахували, що деякі культури є багаторічними. Тож у судах виникатиме спір щодо того, про який саме врожай йдеться: найближчий чи останній можливий.

Закон і Бізнес