Закон і Бізнес


ДПС пояснила деякі нюанси скасування спрощеної системи оподаткування


.

09.08.2023 16:25
1458

У Державній податковій службі розповіли, що зміниться для платників єдиного податку у зв’язку зі скасуванням з 1 серпня 2023 року спрощеної системи з особливостями за ставкою 2% відповідно до закону №3219.


Про це інформує «Закон і Бізнес» з посиланням на Телеграм-канал народного депутата Ніни Южаніної.

По-перше, вимоги, встановлені п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу для відповідної групи платників єдиного податку щодо кількості осіб, які перебувають з таким платником податку у трудових відносинах, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник податку втратив право або самостійно відмовився від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.

По-друге, обмеження, встановлені пунктами 291.5 та 291.5-1 ст. 291 Кодексу для платників єдиного податку, мають бути виконані до першого числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому платник податку втратив право або самостійно відмовився від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.

Н.Южаніна пояснила, що у першому пункті йдеться про платників єдиного податку другої групи, оскільки до них застосовується обмеження 10 найманих працівників.

У другому – про види діяльності, дозволені на спрощеній системі оподаткування, адже система 2% поширювалася на фізичних осіб та юридичних осіб будь-якої організаційно-правової форми.

В тому числі перебувати на третій групі єдиного податку зі ставкою 2% дозволено було суб'єктам господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Також ДПС наголошує, що фізичні особи – платники єдиного податку, які до 1 серпня 2023 року використовували особливості оподаткування, повинні по 31 серпня 2023 року (включно) привести реєстраційні дані як фізичної особи – підприємця, так і платника єдиного податку у відповідність до вимог Кодексу з урахуванням відповідних обмежень, зокрема щодо видів господарської діяльності (згідно з КВЕД), які мають відповідати обраній групі платника єдиного податку.

Закон і Бізнес