Закон і Бізнес


Адвокати вивчать досвід розвинених країн у регулюванні ШІ


.

21.04.2023 17:07
1555

Неправомірне використання алгоритмів штучного інтелекту створює багато проблем, зокрема порушення прав людини. Тож важливо вивчати досвід інших країн, таких як Канада, Сінгапур, Естонія, США, що вже мають стратегії, директиви та хартії для правового та етичного регулювання використання технологій штучного інтелекту.


На цьому 20 квітня наголосив заступник голови НААУ Валентин Гвоздій під час засідання робочої групи НААУ з питань правового регулювання ШІ та напрацювання рекомендацій до національного законодавства у цій сфері.

В Україні наразі відсутнє законодавство, що регулюює технології ШІ. Однак, перші кроки кроки вже зроблені і ведуться дискусії щодо цього питання.

Робоча група НААУ планує розробити рекомендації щодо використання ШІ адвокатами відповідно до чинного законодавства України, забезпечуючи захист прав і свобод громадян. З метою імплементації норм ЄС щодо ШІ в українське законодавство, група здійснить аналіз цих норм.

Важливою є співпраця з цього питання з Верховною Радою, Комітетом зі штучного інтелекту при Раді Європи (CAI), Міністерством цифрової трансформації України, міжнародними юридичними організаціяями та асоціаціями адвокатів, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та іншими суб'єктами.

Створення базового законодавства у сфері ШІ допоможе забезпечити прозорість, належне правове регулювання, захист від можливих кібератак та інших загроз, а також запобігти недоречному використанню штучного інтелекту.

Раніше повідомлялося, що українських адвкоатів запрошують долучитися до роботи у цьому напрямі.

Закон і Бізнес