Закон і Бізнес


В епіцентрі землетрусу одне місто не постраждало: чому, пояснив мер


Оккеш Ельмасоглу дотримувався принципу: жодного незаконного будівництва.

14.02.2023 12:43
3892

У турецькій провінції Хатай, яка виявилася однією з найбільш постраждалих від землетрусів на південному сході Туреччини, є місто, де не обрушилася жодна будівля.


«У нас не було ні людських жертв, ні травм, ні обвалів», — розповів мер Ерзіня Оккеш Ельмасоглу, повідомляє «Закон і Бізнес» із посиланням на турецький телеканал ТВ5.

За словами мера, Ерзінь із населенням 42 тис. не лише вцілів, а й уникнув людських жертв. Жоден місцевий житель унаслідок землетрусів не загинув. Він зазначив, що будинки повністю не зруйновані, хоча й пошкоджені.

При цьому розташовані поблизу міста Османія (20 км на північ), Хатай (110 км на південь) та інші серйозно постраждали від природної стихії.

Мер пояснив цей факт тим, що він рішуче забороняв будь-які порушення стандартів будівництва. О.Ельмасоглу підкреслив, що він не дозволяв будувати без ліцензії навіть своїм родичам, а будівельні норми у будівлях, що споруджувалися, ретельно перевірялися. Будівельники та жителі міста лаяли його за цю непримиренність, але 44-річний мер не піддався тиску.

«Зрозуміло, люди завжди знаходять спосіб будувати без дозволу та нагляду. Але навіть якщо неможливо запобігти цьому на 100%, можна скоротити розмах. Я не пішов на компроміс, і це коштувало мені сварок з багатьма людьми. Натомість моє сумління — чисте», — пояснив О.Ельмасоглу.

Як повідомляють турецькі ЗМІ, зараз тривають перевірки та затримання як підрядників, так і архітекторів низки будівель, які виявилися повністю зруйнованими землетрусами. Первинна оцінка причин руйнувань виявила серйозні дефекти конструкції низки будівель.

За попередніми даними, внаслідок двох землетрусів в 11 провінціях Туреччини загинуло понад 31,6 тис. Осіб.

Закон і Бізнес