Закон і Бізнес


Як зареєструвати нерухомість через Дію нагадали в Мін’юсті


.

17.10.2022 11:11
5489

Українці знову зможуть подавати заявки на внесення даних про власне майно у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно через державний сервіс «Дія».


Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Орлов, передає «Закон і Бізнес».

Щоправда, така можливість є лише у власників нерухомого майна Харкова та Чугуївського району Харківської області, Тернополя та Львівської області. Згодом перелік міст розшириться.

У міністерстві звертають увагу, що більшість нерухомого майна, яке існує в Україні, зареєстровано до 2013 року. Відомості про нього зберігаються не в електронному реєстрі, а у паперовій формі в архівах регіональних БТІ. Під час війни чимало архівів БТІ було знищено або розкрадено. Це зайвий раз підтверджує, що така інформація у паперовому форматі ненадійна, це відкритий шлях до шахраїв, які можуть використати підробні документи для оформлення нерухомості на іншу особу. А внесення відомостей в електронний реєстр допоможе максимально убезпечити дані українців.

Традиційна процедура внесення даних про майно у реєстр нерухомості передбачає, що спочатку необхідно взяти у державного реєстратора направлення у БТІ. Потім у БТІ перевіряють, чи є майно людини в архівах. Якщо є – дають довідку-підтвердження. Із цією довідкою людина знов іде до державного реєстратора. І тільки тоді він вносить дані в електронний реєстр.

Тепер реєстратор самостійно надсилає електронний запит у бюро технічної інвентаризації, а потім вносить дані у реєстр.

Аби скористатися послугою, необхідно увійти на портал Дія.

Далі натиснути Послуги - Земля, будівництво, нерухомість - Державна реєстрація прав на нерухоме майно - Подати заяву.

Після цього слід унести потрібну інформацію та скани документів і підписати заяву електронним підписом.

Про результат послуги вас повідомлять листом на е-пошту. Або можна самостійно переглянути статус в особистому кабінеті.

Закон і Бізнес