Закон і Бізнес


Чи можна оскаржити заочне обрання запобіжного заходу, нагадав ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

02.09.2022 15:38
3307

Обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за процедурою, передбаченою ч.6 ст.193 КПК, має правовим наслідком обмеження права на свободу та особисту недоторканність.


Про це нагадав Касаційний кримінальний суд, скасувавши ухвалу апеляційного суду, який закрив провадження у справі №991/2461/20 щодо оскарження ухвали слідчого судді, інформує «Закон і Бізнес».

Ця ухвала стосувалася обрання особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в порядку, передбаченому ч. 6 ст. 193 КПК, як підозрюваній, яка перебуває за межами України й оголошена в міжнародний розшук.

Апеляційний суд послався на неможливість оскарження такої ухвали слідчого судді. Однак ККС з ним не погодився, зважаючи на висновок об’єднаної палати ККС (постанова від 14.02.2022 у справі № 991/3440/20) і необхідність дотримання сталості та єдності судової практики, яку забезпечує ВС.

Як зазначено в постанові ККС, процедура, передбачена в ч.6 ст.193 КПК, є випадком, який дозволяє суду розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише в разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених ст.177 КПК. Також мають бути достатні підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук.

За таких обставин обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, хоча й не призводить до негайного взяття особи під варту, проте є правовою підставою для затримання і доставлення цієї особи до місця кримінального провадження.

ОП ККС зробила висновок, що ухвала слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, постановлена в порядку ч.6 ст.193 КПК, на підставі п.2 ч.1 ст.309 цього кодексу може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Тож у ККС нагадали, що висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах ВС, враховують інші суди при застосуванні таких норм.

Закон і Бізнес