Закон і Бізнес


Чому не успадковуються моральні страждання, нагадав ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

22.08.2022 11:31
2781

У випадку смерті особи до ухвалення рішення про компенсацію моральної шкоди матеріального та процесуального правонаступництва за такою вимогою не відбувається.


Про це зауважив Касаційний цивільний суд у постанові від 13.07.2022 у справі №753/15095/17, інформує «Закон і Бізнес».

У 2017 році особа звернувся із позовом до КП «Київблагоустрій», співробітники якого знищили належне йому нежитлове приміщення, відкрито заволоділи конструктивними елементами, обладнанням, будівельними матеріалами. Тим самим завдали майнову та моральну шкоду.

У 2019 році позивач помер. Суд першої інстанції залучив до справи правонаступників, проте у позові відмовив повністю, пославшись на те, що демонтаж здійснювало ТОВ, якому це було доручено, але до нього вимог не висувалося. Крім того, КП видало доручення на демонтаж споруди за іншою адресою.

Апеляційний суд змінив лише мотивувальну частину. Він визнав, що саме з вини відповідальних осіб КП «Київблагоустрій» вчинено дії щодо знищення належного позивачеві майна. Проте розмір майнової шкоди, заявлений позивачами (понад 1,86 млн грн.), не доведений належними та допустимими доказами.

Своєю чергою, КЦС зазначив, що апеляційний суд не мотивував належним чином свій висновок щодо відхилення доказу майнової шкоди у вигляді кошторису відновлювальних робіт нежитлового приміщення. Проте погодився із відхиленням вимог щодо моральної шкоди.

В цивілістичній доктрині під моральною шкодою розуміються фізичні та душевні страждання, завдані фізичній особі неправомірними рішеннями діями чи бездіяльністю, якими порушуються її особисті немайнові блага або посягають на належне фізичній особі майно, а також приниження честі, гідності та ділової репутації фізичної особи.

По своїй суті право на компенсацію моральної шкоди є особистим, оскільки внаслідок заподіяння моральної шкоди відбувається негативний вплив на особисті немайнові блага фізичної особи.  Саме тому у ч.3 ст.1230 ЦК передбачено правило, що спадкується право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за його життя.

Отже, якщо спадкодавець помер на стадії розгляду справи процесуальне правонаступництво за вимогою про компенсацію моральної шкоди не допускається.

Закон і Бізнес