Закон і Бізнес


Перший продаж житла звільнять від ПДВ завдяки визначенню — проект


Як зазначають автори, закон також дозволить легалізувати ринок торгівлі майбутніми об’єктами нерухомості.

22.08.2022 10:43
3313

Застосування ПДВ до першого продажу житла збільшує його вартість. Якщо зняти податок з цієї операції, але водночас відтермінувати відшкодування забудовникам сплаченого ПДВ, то у підсумку житло подешевшає.


У цьому впевнені автори проекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (№7693), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як зазначають автори проекту, його мета — звільнити від ПДВ «перше постачання» новозбудованого житла при введенні його на ринок.

Для цього в проекті першим постачанням, яке залишиться з ПДВ, пропонується вважати «першу передачу спеціального майнового права на відповідний об’єкт покупцю за договором купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/ майбутнього об’єкта житлової нерухомості (перший продаж) від замовника/ девелопера будівництва, за яким зареєстровано спеціальне майнове право на відповідний об’єкт». Тобто, наступні передачі таких прав не обкладатимуться ПДВ, як і сьогодні.

В чому відмінність і як таке формулювання знизить ціну житла для громадян, напевне, автори пояснять на комітеті.

Втім, у самого забудовника додасться клопоту з відшкодуванням ПДВ. Від’ємне значення не підлягатиме поверненню, а має погашатися виключно за рахунок наступних зобов’язань.

Також автори проекту хочуть зробити невигідним відступлення прав на об’єкт незавершеного будівництва, за який сплачено частково його ціну. У такому разі, не залежно від того, чи буде це перший продаж, фізична особа має сплатити 18% ПДФО. А якщо такий об’єкт було отримано у спадщину — 5%. Щоправда, у першому випадку враховуватимуться документально підтверджені витрати на придбання таких прав.

Напевне, автори розраховують, що у такий спосіб зможуть частково витіснити з первинного ринку перекупників нерухомості. Втім, останні фактично виступають в ролі кредиторів для забудовника. Не буде їх — не факт, що одразу знайдуться кінцеві покупці.

Закон і Бізнес