Закон і Бізнес


Укрупнення судів підвищить зарплати працівникам апарату — Голова ВС


Натисність на зображення, аби підписатися на телеграм-канал «ЗіБ» та знати більше про новини судової системи.

19.08.2022 10:21
4218

Зміна демографічної ситуації в країні, зумовлена війною, змінює мапу населення, впливає на кількість позовів до суду, а тому потребує врахування під час побудови нової мережі судів загальної юрисдикції.


Таку думку висловив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час круглого столу, що відбувся на Закарпатті,  інформує «Закон і Бізнес».

За таких умов, на думку Голови ВС, необхідним кроком є оптимізація судів шляхом укрупнення. Адже це сприятиме економії видатків на їх фінансування, допоможе запобігти ситуаціям, коли через нестачу кадрів у судах неможливо створити колегію суддів, дасть змогу забезпечити належні умови праці та підвищити заробітні плати працівників апаратів судів. 

Крім того, В.Князєв наголосив, що важливу роль у процесі оптимізації відіграє цифровізація правосуддя. Зокрема забезпечення можливості учасникам процесу віддаленого доступу до суду, а також здійснення правосуддя в дистанційному режимі.

Також він спрогнозував, що подолати кадрову кризу найближчим часом не вдасться. Адже, за попередніми оцінками, процес формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, відновлення роботи Вищої ради правосуддя та проведення конкурсів на вакантні посади суддів триватиме до середини наступного року. «Тому ми маємо думати над тим, як створити такий механізм, щоб у майбутньому судова влада була застрахована від політичних рішень, які призводять до нестачі кадрів у судах, а громадяни мали доступ до правосуддя незалежно від ситуації в країні», — закликав Голова ВС.

Під час круглого столу «Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проект в Закарпатській області», організованого проектом «Право-Justice», обговорювалася концепція, критерії та методологія оптимізації місцевих загальних судів Закарпатської області, а також аналогічний досвід Фінляндії, Литви та Швеції.

У рамках робочого візиту Голова ВС відвідав ТУ ДСА в Закарпатській області, Мукачівський, Берегівський, Іршавський та Хустський районні суди, Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області, Закарпатський окружний адміністративний та Закарпатський апеляційний суди.

Закон і Бізнес