Закон і Бізнес


Нардепи хочуть створити прокуратуру з військових і для військових — проект


У 2019 році головний військовий прокурор Анатолій Матіос активно опирався намірам нової влади ліквідувати військові прокуратури, а потім — подався в адвокати.

25.07.2022 11:27
5256

У 2020 році було утворено Спеціалізовану прокуратуру у військовій та оборонній сфері. Проте, на думку нардепів, потрібна повноцінна вертикаль з керівником на чолі та заступником Генпрокурора на додачу.


Таку ідею реалізовано в законопроекті «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення діяльності спеціалізованих військових прокуратур» (№7576), повідомляє «Закон і Бізнес».

Він передбачає появу повноцінної системи спеціалізованих військових прокуратурах — від вищого до окружного рівня. Єдина умова — всі прокурори в ній мають бути воєнними, тобто перебувати на службі в Збройних силах на офіцерських посадах.

Для формування складу системи військових прокуратур вони відряджатимуться до Офісу Генерального прокурора із залишенням на військовій службі. Тимчасово адміністративні та прокурорські посади можуть займати прокурори  спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері, але не довще 6 місяців.

Закон дає їм право вступити на військову службу, але якщо в них такого бажання не буде чи вони непридатні до військової служби, їх мають призначити на рівнозначну посаду в органах прокуратури.

Для спецпрокуратури передбачені й спецповноваження з урахуванням спеціалізації та екстериторіального принципу їх діяльності. Це, зокрема, організація та процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, підтримання державного обвинувачення в суді якщо йдеться про військові кримінальні правопорушення, а також будь-які інші, якщо вони вчинені військовими чи добровольцями під час проходження військової служби або об’єктом посягання є військове майно чи кошти.

Також до відання цієї прокуратури буде віднесене будь-яке інше правопорушення, якщо хоча б один із співучасників є зазначеним суб’єктом або хоча б один із злочинів у кримінальному провадженні відповідає вказаним критеріям.

Передбачено: якщо у певних адміністративно-територіальних одиницях не діють звичайні органи прокуратури, Генпрокурор може покласти виконання їхніх функцій на спеціалізовані військові прокуратури.

Прикметно, що отримуватимуть такі прокурори як заробітну плату прокурора, такі й оклад за військове звання, надбавки за вислугу років, інших відповідних надбавок та доплат, передбачених законодавством
для військовослужбовців ЗСУ.

Втім, у квітні цього року парламент уже приймав схожий закон щодо удосконалення діяльності органів прокуратури (проект №7058). Ним, серед іншого, зокрема, пропонувалось визначити особливості правового статусу прокурорів, які є військовослужбовцями. Президент не підписав його, звернувши увагу, що поява «прокурорів-військовослужбовців» не враховує як завдання прокуратури, покладені на неї Конституцією як орган в системі правосуддя, так і природу та сутність військової служби.

Та, схоже, автори проекту не прониклися думкою глави держави або дуже кортить провести на вищі прокурорські посади знайомі їм обличчя. Хоча, вочевидь, наразі не найкращий момент, аби послабляти обороноздатність держави відрядженнями офіцерів до прокуратур та відволікати Міноборони на різноманітні узгодження.

Закон і Бізнес