Закон і Бізнес


В Україні можуть ввести новий вид трудового договору - законопроект


21.09.2021 17:16
2755

Для робітників, що працюють на непостійній можуть ввести основі трудового договору – «трудовий договір з нефіксованим робочим часом».


Проекту Закону № 5161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» підтримали на засіданні Верховній Раді 21 вересня, передає «Закон і Бізнес».

За умовами нового договору не буде встановлюватися конкретний час виконання роботи. Обов’язок працівника – виконувати передбачувану цим трудовим договором роботу виключно за вказівкою керівника або уповноваженого ним органу без гарантії того, що така робота буде надаватися постійно. А роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, її обсяг і в передбачений договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для її виконання.

Трудовий договір міститиме інформацію про :

- спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання  роботи;

- спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або відмовитися від її виконання у випадках, передбачених ч.7 цієї статті;

- інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Кількість базових годин не може перевищувати 40 годин на тиждень, а базових днів – не більше 6 днів на тиждень.

Працівник може відмовитися від виконання роботи якщо:

- роботодавець вимагає виконання роботи поза межами базових днів і годин;

- йому було повідомлено про наявність роботи із порушенням мінімальних строків, визначених трудовим договором з нефіксованим робочим часом.

В інших випадках при відмові працівника від виконання роботи його може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Мінімальна тривалість робочого часу працівника – 32 години на місяць. Заробітна плата за цей час має бути виплачена навіть якщо він не виконав цю мінімальну норму.

Кількість укладених трудових договорів з нефіксованим робочим часом не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів. А юридичні особи та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю менше ніж 10 працівників, можуть укладати не більше одного трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Закон і Бізнес