Закон і Бізнес


Проблеми з ДРАЦС паралізують роботу нотаріату — НПУ


27.11.2020 11:29
4063

Незадовільна робота Державного реєстру актів цивільного стану громадян фактично паралізує роботу нотаріусів.


Про це йдеться у зверненні Нотаріальної палати України до ДП «Національні інформаційні системи», повідомляє «Закон і Бізнес».

Проблеми в роботі ДРАЦС (постійні збої, «підвисання» та самовільне закриття програми, неможливість завантажити реєстр, сформувати витяг або надрукувати вже сформований витяг тощо) порушують графік роботи нотаріуса, суттєво збільшують час на вчинення нотаріальних дій, спричиняють відкладення посвідчення правочинів, скарги та нарікання з боку громадян та бізнесу.

«Це фактично паралізує роботу нотаріату, адже згідно із ст. 46-1 Закону «Про нотаріат» нотаріус під час вчинення нотаріальних дій зобов’язаний використовувати відомості ДРАЦС; підриває авторитет нотаріуса та державних органів; призводить до моральних страждань та значних матеріальних збитків нотаріусів та клієнтів», — йдеться в зверненні НПУ.

НПУ просить ДП «НАІС» невідкладно усунути проблеми у роботі Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а також надати нотаріусам загальну інструкцію щодо налаштування коректної роботи Реєстру.

Закон і Бізнес