Закон і Бізнес


Суд може поновити справу проти Пашинського 3 листопада


20.09.2017 10:03
2471

Печерський районний суд м.Києва переніс на 3 листопада 2017 року засідання про скасування постанови про закриття провадження та поновлення слідства у справі про стрілянину глави Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського.


Про це повідомив кореспондент ЗіБ за підсумками вечірнього засідання суду 19 вересня.

«Так трапляється, судді зайняті, тим більше в Печерському суді, де дуже багато справ. Але ми сподіваємося на позитивне для нас рішення суду щодо скасування постанови про закриття справи та на відновлення слідства», - зауважила адвокат постраждалого В’ячеслава Хімікуса Марина Парінова.

Інший адвокат, Олена Лешенко, що готувала скаргу по цій справі до Євросуду, відзначила, що справа отримала пріоритетність: «Вже протягом кількох місяців справа може потрапити на комунікацію до уряду України, - звернула увагу правник. - А винести рішення ЄСПЛ може протягом року, що швидко для цього інституту».

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини нещодавно прийняв до розгляду заяву адвоката Хімікуса у справі Пашинського.

31 грудня 2016 року на дорозі під Васильковом Київської області авто депутата трохи не врізалося в автобус, нібито стояв без габаритних вогнів. Нардеп зробив зауваження, після чого зав'язалася словесна перепалка С. Пашинський з пістолету «Глок-19» поранив у ногу 38-річного В. Химікуса, який вдарив його по голові пляшкою. Крім Пашинського і Химикуса на місці події були присутні також дружина нардепа і водій автобуса.

Версії події у сторін конфлікту сильно розходяться, однак прокуратура розслідувала лише хуліганство, вчинене проти нардепа і його дружини групою осіб (кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК було відкрито на підставі заяви С. Пашинського в день інциденту).

9 лютого суд зобов'язав прокуратуру почати досудове розслідування щодо застосування зброї нардепом.

Прокуратура відмовлялася робити це у зв'язку з

відсутністю повного тексту відповідної ухвали суду. Через майже місяць після винесення судом ухвали і отримавши таки його повний текст, прокуратура вирішила подати заяву слідчому судді заяву про роз'яснення цього процесуального документа.

Однак суд оцінив це як факт затягування слідчим процесу виконання судового рішення, а згодом зобов'язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про бездіяльність співробітників Генпрокуратури, які забули, як вносити інформацію в цей самий реєстр.

2 червня свідчення С.Пашинського за його клопотанням, були перевірені на поліграфі, про що він відразу ж заявив в Facebook, а 26 липня справу було закрито.

Закон і Бізнес