Закон і Бізнес


НААУ вказала ГПУ на незаконність обшуків адвоктів у Харкові


22.09.2016 14:10
2828

19-20 вересня у Харкові було проведено серію незаконних обшуків в офісі адвокатського об'єднання "Соратник". Дії правоохоронців перешкоджають здійсненню адвокатської діяльності.


Таку оцінку діям працівників прокуратури, податкової міліції та Служби безпеки України дали в Національній асоціації адвокатів України, направивши відповідне звернення до Генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою розпочати за даним фактом кримінальне провадження, передає видання "Закон і Бізнес"

Для проведення обшуку було отримано рішення суду, яким задоволено клопотання податкової міліції про обшук у нежитловому приміщенні з метою вилучення незаконно виготовлених підакцизних товарів. Водночас, вказане клопотання погоджено особисто прокурором Харківської області державним радником юстиції Ю.Б. Данильченко, який заздалегідь знав, що в даному приміщенні розташоване адвокатське об’єднання "Соратник".

Свідченням цього є проведення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих дій щодо адвокатів, безпосереднє погодження вказаного клопотання саме прокурором Харківської області та телефонне повідомлення до Ради адвокатів Харківської області про проведення обшуку у адвокатів. Те, що працівники прокуратури області не відобразили цю інформацію у клопотанні про проведення обшуку у адвокатів, є порушенням ст.ст. 233, 234 КПК України та вимоги ст. 23 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

"Абсолютна байдужість прокурора Харківською області Данильченка, слідчого Ярмак та інших працівників, які приймали участь у проведенні обшуку призвела до того, що адвокатські досьє вільно переглядалися учасниками слідчої дії, проведено вилучення документів та техніки, що містить адвокатську таємницю, здійснено втручання та перешкоди адвокатській діяльності та заподіяння тілесних ушкоджень адвокату Н.В. Бубліченко", - йдеться у зверненні.

У зв'язку з цим НААУ просить Генерального прокурора невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію про вчинення ряду злочинів окремими працівниками правоохоронних органів, зокрема, вчинення злочину передбаченого ст. 397 КК України та розпочати досудове розслідування.

Закон і Бізнес