Закон і Бізнес


Как владелец компаний «ЛигаNET» зарабатывает на монопольном положении – АМКУ


Депутат Киевского городского совета, совладелец группы компаний «Лиг»" Дмитрий Бондаренко.

08.11.2023 14:23
1296

Только в Украине бизнесмены становятся депутатами, а благодаря своим СМИ лоббируют свои интересы. Например, Дмитрий Бондаренко — совладелец группы компаний «ЛигаNET», попавшей в поле зрения Антимонопольного комитета.


Наприкінці 2018 року АМКУ розпочав справу стосовно сервісу «SMS-маяк», за допомогою якого власники рухомого та нерухомого майна отримують інформацію про спроби рейдерського захоплення. Про це повідомила державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Відомо, що цей сервіс інтегрований у платформу «Ліга.Закон».

За даними ЗМІ, зокрема, порталу Politeka все почалося 26.10.2016, коли Кабінет Міністрів видав розпорядження №789-р «Про введення реалізації пілотного проекту з інформування в сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Не минуло й доби, як між ДП «НАІС» і компанією «Ліга Закон» був укладений меморандум, який передбачав реалізацію і технічний супровід нового онлайн-сервісу. Його завданням стало інформування фізичних та юридичних осіб про факт проведення реєстраційних дій та про подання/ отримані заяви щодо будь-якого індивідуально-визначеного об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Через кілька днів підприємства уклали два договори, що передбачають «впровадження і реалізацію сервісних послуг» у сфері інформування.

«ІАЦ «Ліга» розробив комп’ютерну програму «SMS-маяк». Незабаром «Ліга Закон» отримала дозвіл на використання авторських прав на цю програму. Як повідомили представники компанії, близько 30,9 млн грн. пішло на модернізацію сервісу. З 2016-го до 2018 року на техпідтримку витратили ще 1,23 млн грн.

«У презентації АМКУ для розгляду питання зазначено, що використання онлайн-сервісу можливо при укладенні ліцензійної угоди. Одна ліцензія відповідає моніторингу одного об’єкта нерухомості і коштує 30,75 грн./міс», — пишуть журналісти. За два роки ДП «НАІС» отримало 515 тис. грн. за надання сервісної послуги з інформування, а «Ліга Закон» — 3,26 млн грн. від продажу ліцензій на використання програми «SMS-маяк».

За даними Антимонопольного комітету, починаючи з 2016 року до ДП «НАІС» зверталися керівник проекту OpenDataBot Іванкін А.Ю., «Приватбанк», ТОВ «Сучасні Системи Домоуправління» з пропозиціями реалізувати аналогічний механізм інформування на власних платформах. Однак держпідприємство відмовило у співпраці». Підприємство пояснило своє рішення тим, що «у рамках пілотного проекту визначається доцільність існування сервісу як такого».

Журналісти повідомляють, що «АМКУ за заявою ТОВ« Сучасні Системи Будинкоуправління »провів розслідування, за результатами якого і почав справу». АМКУ проаналізував ситуацію і «побачив ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Адже за створених ДП« НАІС» умов« Ліга Закон» уже більше двох років (на момент проведення розслідування) є єдиним учасником ринку інформування про реєстраційні дії в держреєстрі».

Отже, в АМКУ дійшли висновку, що йдеться про зловживання монополією на ринку послуг щодо використання єдиного і державного реєстрів. Фахівці стверджують, що дії держпідприємства і приватної компанії «призвели до недопущення конкуренції на ринку інформування про реєстраційні дії в Державному реєстрі прав на нерухоме майно».

Гендиректор ДП «НАІС» Станіслав Лур’є виступив на засіданні АМКУ і заявив, що «незабаром ТОВ «Ліга Закон» не буде єдиним постачальником послуг по відстеженню реєстраційних дій в реєстрі нерухомості через сервіс «SMS-маяк». Уже в лютому 2019 року «між ДП «НАІС», КЦ з надання правової допомоги Міністерства юстиції та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) укладено Меморандум про співпрацю. На його виконання МБРР замовив доопрацювання Державного реєстру прав на нерухоме майно. Першу поставку нового програмного інтерфейсу обіцяли наприкінці лютого 2019 року.

Тож у рекомендаціях АМКУ від 15.01.2019 №1-рк наголошено на необхідності «розробити, затвердити та/або подати на затвердження Міністерству юстиції порядок, яким визначити прозорі та проконкурентні умови обрання/ визначення суб’єктів господарювання за недискримінаційними критеріями для укладення договорів надання послуг з інформування про реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно».

Утім, і дотепер якщо ви спробуємо скористатися такою послугою на сайті Мін’юсту, посилання переводить ваc на «SMS-маяк», що інтегрований у платформу «Ліга Закон»…

Закон і Бізнес