Закон і Бізнес


Особисте залишається особистим

Фізособи можуть не реєструвати дані своїх візиток і телефонних книг


№23 (1062) 02.06—08.06.2012
3203

Про те, як мають працювати з візитницями й каталогами електронних адрес юридичні та фізичні особи, у коментарі сайту ЮРЛИГА розповів голова Державної служби з питань захисту персональних даних Олексій МЕРВІНСКИЙ.


Понятійний стандарт

Відповідно до ст.2 закону «Про захист персональних даних», персональні дані — відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Там же говориться, що база персональних даних — іменована сукупність упорядкованих персональних даних в електронній формі або у формі картотек персональних даних. Наведене в законі визначення терміна «персональні дані» сповна відповідає визначенню, передбаченому в Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку із автоматизованою обробкою персональних даних. Відповідно до міжнародних стандартів термін «персональні дані» повинен охоплювати всю інформацію про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована в будь-який можливий спосіб.

Відзначимо, що 24.01.2012 Конституційний Суд виніс рішення №2-рп/2012 у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень чч.1, 2 ст.32 і чч.2, 3 ст.34 Основного Закону. Відповідно до нього інформацією про особисте та сімейне життя особи є «будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов’язані з особою та членами її сім’ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною».

Крім цього, «збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Мобільна інформація

Відомості про фізичну особу, зазначені на візитній картці, у мобільному телефоні, в електронній адресі, є персональними даними, оскільки така інформація ідентифікує або може конкретно ідентифікувати особу. При цьому обробка персональних даних, що містяться на візитній картці, використання телефонних номерів та електронних адрес повинні здійснюватися для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, якщо іншою не встановлено законом.

Обробка персональних даних підприємствами, установами та організаціями здійснюється в базах персональних даних. Володілець бази персональних даних затверджує мету обробки персональних даних, категорії суб’єктів та категорії персональних даних, а також способи їх обробки. Має бути визначено порядок використання таких відомостей про фізичну особу відповідно до професійних, службових чи трудових обов’язків.

Залежно від сфери діяльності підприємств, установ та організацій, прийнятих процедур діяльності володілець самостійно визначає перелік баз персональних даних. Наприклад, це може бути база персональних даних працівників, база даних клієнтів тощо.

Слід ураховувати, що дія закону не поширюється на створення баз персональних даних та обробку останніх фізичною особою виключно для особистих потреб.