Закон і Бізнес


Землі розбрату


№36 (1178) 06.09—12.09.2014
2843

Практично в той же день після того, як глава Палестинської автономії Махмуд Аббас оголосив про припинення вогню, а керівництво Ізраїлю — про завершення операції «Непохитна скеля», ізраїльська цивільна адміністрація на Західному березі р.Йордан повідомила про експропріацію 400 га палестинської території.


Представники правозахисної організації «Шалом Ахшав» («Мир зараз») назвали цей акт «найбільшим захопленням палестинських земель» за останні 30 років, а керівництво автономії попередило, що цей крок зведе нанівець усі миротворчі зусилля і покладе край формулі «дві держави для двох народів», повідомляє ВВС.

«Землі розбрату» розташовані в районі двох палестинських селищ і 3 ізраїльських поселень. Одне з них, Гваот, створене ще в 1984 році за рішенням військово-політичного керівництва країни — проте відповідно до ізраїльського законодавства є нелегальним, оскільки не зареєстровано «Табу» — управлінням реєстрації нерухомості.

На цих 400 гектарах зараз простягаються оливкові гаї, насаджені жителями палестинських сіл. Однак в управлінні цивільної адміністрації Західного Берега стверджують, що ця територія офіційно нікому не належить, хоча дали 45 днів на оскарження рішення в судових інстанціях.

На сьогодні ізраїльські суди розглядають багато схожих випадків, коли проти держави Ізраїль виступають палестинські сім’ї або цілі селища. У величезній кількості таких випадків розгляд закінчується юридичною перемогою Ізраїлю, оскільки позивачам не вдається довести свої права на ту або іншу земельну ділянку.