Закон і Бізнес


Не образьте подякою

Чайові можуть бути добровільними, обов’язковими або украй небажаними


№23 (1062) 02.06—08.06.2012
3370

У кожній країні існують свої традиції, як винагороджувати офіціантів, покоївок, таксистів. Наприклад, в США залишити без винагороди — майже те ж саме, що публічно дати ляпас.


США

У Америці платять усім і скрізь. Навіть у «Макдональдсі» прийнято залишати $1—2 як винагороду. Якщо в ресторані ви вкажете в рахунку суму чайових менше 10%, до вас може підійти менеджер і запитати, що не сподобалося в обслуговуванні. Чайові «хороших» клієнтів в Америці можуть становити до 25% від суми замовлення.

Таксистам прийнято залишати на чай багато. Проте, якщо вам скажуть, що ви винні по долару за кожну валізу й кожні відкриті дверці — ввічливо відмовтесь.

Швеція, Данія, Норвегія, Фінляндія

Чайові в цих країнах давати не прийнято. У таксі й салонах краси оплата строго по чеку. Виняток становлять носильники: їм належить залишити €1—2 залежно від кількості багажу. У дорогих закладах поширена така послуга, як платний гардероб.

Якщо ви задоволені обслуговуванням в готелі, можете залишити невеликі чайові покоївці і портьє: на видному місці буває виставлена спеціальна коробка з табличкою €1.

Японія, Китай, Гонконг

Чайові заборонені, винагорода за хорошу роботу може бути сприйнята як образа. Виключення з цього правила — в готелі в Китаї і Гонконзі можна дати $1 носильникові або $1—1,5 масажистові. У таксі чайові не залишають, водії дають здачу.

Ізраїль

У Ізраїлі чайових чекають всі, хто надає хоч які-небудь послуги, включаючи навіть дуже незначні. У ресторанах і кафе слід додати 10—12% до суми рахунку, в готелях — 10%, персоналу в готелі — $1—2 на день, екскурсоводові — $2—5.

У салонах краси прийнято винагороджувати окремо кожного, хто торкався голови клієнта: мийника голови, майстрів стрижки, фарбування й укладання. Розмір чайових залежить від якості послуги.

У таксі чайові необов’язкові, але бажані.