Закон і Бізнес


Парламентська старанність


№22 (1061) 26.05—01.06.2012
23492

У Верховній Раді сподіваються, що незабаром удасться виконати кілька «завислих» рішень Европейського суду з прав людини. Не вистачає дрібниці — ухвалення двох законів.


У Парижі 21 травня відбулося засідання комітету Парламентської асам­блеї Ради Європи з юридичних питань і прав людини. Сергій Ківалов, як представник українського парламенту, розповів, що комітет ПАРЄ дуже цікавить, чи виконує Україна рішення Європейського суду.

«На минулому засіданні, яке відбулося 26 квітня, голова юридичного комітету Кристофер Чоп доручив мені проінформувати депутатів Ради Європи про подальший розгляд у Верховній Раді проектів законів «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для забезпечення права людини на перегляд судових рішень». Це саме ті проекти законів, які спрямовані на вдосконалення порядку виконання рішень Європейського суду з прав людини», — розповів С.Ківалов.

За словами нардепа, можливо, найближчим часом парламент розгляне в другому читанні вказаний проект про внесення змін. «Нам просто необхідно це зробити, розглянути й підтримати цей проект. І тоді Верховний Суд зможе переглянути рішення суду першої інстанції у зв’язку з визнанням Європейським судом порушень конвенції у справі «Корнієв і Карпенко проти України», — переконаний парламентар.

Слід нагадати, що відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив ще 21 січня 2011 р. Зараз справа — у ВС. Складність ситуації в тому, що у вітчизняному законодавстві відсутня процедура перегляду рішень у справах про адміністративні правопорушення, якщо міжнародна судова інстанція встановила порушення нашою країною своїх зобов’язань.

Крім того, С.Ківалов повідомив, що Комітет ВР з питань правосуддя 16 травня вже розглянув питання про виконання рішень Європейського суду. Комітет звернувся до голови парламенту та керівників депутатських фракцій і груп з проханням винести на розгляд ВР проект закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Якщо закон приймуть, то це дозволить нашій країні виконати пілотне рішення ЄСПЛ у справі «Юрій Іванов проти України»й запобігти подібним порушенням у майбутньому.

«Я вважаю, що питання про виконання Україною рішень Європейського суду є першочерговим і сподіваюся, що наш парламент уживатиме всіх необхідних заходів для поліпшення його правового регулювання,» — заявив нардеп.