Закон і Бізнес


Канадсько-українське «рандеву»


№22 (1061) 26.05—01.06.2012
2883

У травні канадські експерти провели не одну зустріч з вітчизняними колегами, зокрема, побували у Вищому господарському суді, визначили напрями подальшої співпраці з керівництвом Державної судової адміністрації та Вищої ради юстиції.


Як повідомляв «ЗіБ», 15 травня закордонні експерти поспілкувалися з представниками ВГС щодо нової програми навчання українських суддів. А наступного дня в рамках початку проекту «Суддівська освіта — для економічного зростання» голова ДСАУ Руслан Кирилюк провів робочу зустріч з представниками канадської делегації. Головне завдання проекту полягає в наданні підтримки та методичної допомоги Україні у сфері покращення ділового середовища за рахунок підвищення ефективності роботи судів, розробки навчальних програм для законників та впровадження медіації, зміцнення організаційного потенціалу Національної школи суддів України, передбачається також робота з пілотними господарськими судами.

Серед канадських гостей були служителі Феміди судів королівської лави провінцій Манітоба, Саскачеван та Онтаріо, а також представники Канадського національного судового інституту, офісу уповноваженого з федеральних судових справ Канади та посольства Канади в Україні. Зокрема, директор міжнародних програм офісу уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков подякував Р.Кирилюку за детальну інформацію про основні напрямки роботи ДСАУ та напрацювання в сферах, на покращення яких зорієнтовано проект. У свою чергу очільник ДСАУ висловив переконання, що співпраця буде плідною та успішною.

17 травня з представниками проекту «Професійна підготовка суддів — для економічного зростання в Україні» зустрілося керівництво ВРЮ. Учасники обмінялися думками з приводу процедури добору суддів, «досудового» навчання та підвищення кваліфікації законників в Україні та Канаді, окреслили коло питань для подальшого співробітництва. Зокрема, директор відділу міжнародної співпраці з юридичних питань і навчання Канадського національного судового інституту Дональд Чіассон підтримав пропозицію голови ВРЮ Володимира Колесниченка стосовно того, що проектом мають бути охоплені не лише законники з судів господарської та адміністративної юрисдикції, а й служителі Феміди, які розглядають цивільні та кримінальні справи.