Закон і Бізнес


Статус має значення


№34-35 (1176-1177) 23.08—05.09.2014
2743

Апеляційний суд Тернопільської області відмовив банку в задоволенні вимог щодо відшкодування майнової шкоди посадовцем приватної фірми через його непричетність до даних правовідносин та відсутність вироку у кримінальній справі.


Так, у 2008 р. комерційний банк «П» надав приватному підприємству «В» 260 тис. грн. грошової позики. Кошти своєчасно повернуто не було, тож у квітні 2014 р. банк звернувся до Тернопільського міськрайонного суду з позовом про стягнення суми завданої майнової шкоди з колишнього директора приватної фірми — гр. С.

Місцевий суд позов відхилив. У Апеляційному суді Тернопільської області дійшли висновку, що скарга банку задоволенню не підлягає, адже угоду укладено між банком і приватним підприємством, тобто правовідносини були між двома юридичними особами, а не з фізичною особою — колишнім директором фірми. Стягнення завданих збитків із директора — юридичної особи — може мати місце лише у тому випадку, якщо є вирок, яким визнано його дії протиправними. Оскільки такого вироку немає, апеляційну скаргу відхилено й рішення суду першої інстанції залишено без змін.