Закон і Бізнес


Вигадані мотиви


А.Марцинкевич попередив, що ВККС рішуче каратиме за зловживання самовідводами.

№22 (1061) 26.05—01.06.2012
ОКСАНА КОВАЛЕНКО
3624

Вища кваліфікаційна комісія суддів притягнула до дисциплінарної відповідальності законника з Дніпропетровська за те, що він без належних причин взяв самовідвід.


Суддя Жовтневого районного суду м.Дніпропетровська Олександр Антонюк двічі відкладав справу, а потім «з надуманих мотивів взяв самовідвід». За такі дії на служителя Феміди поскаржилися до ВККС.

Доповідач з цього питання Анатолій Марцинкевич зауважив, що, на жаль, серед справ з дисциплінарного провадження, які доводиться розглядати комісії, випадки, коли законники вигадують мотиви й самоусуваються від виконання своїх обов’язків, трапляються часто. «Судді приймають рішення про самовідвід абсолютно без мотивів. Просто не хочуть цю справу розглядати, надумують причини. Наприклад, через необ’єктивного відповідача чи з якихось інших підстав беруть самовідвід. За це встановлена дисциплінарна відповідальність» — сказав А.Марцинкевич.

Саме так вчинив суддя з Дніпропетровська. Отримавши справу, він її дуже довго розглядав, двічі відкладав, а потім, як було озвучено в залі засідань, «за надуманих мотивів взяв самовідвід».

«По-перше, О.Антонюк своїми діями продовжив судову тяганину, по-друге, він свою роботу переклав на інших суддів, — прокоментував ситуацію кореспондентові «ЗіБ» А.Марцинкевич. — За це і отримав догану…»

Члени комісії припускають, що їхні рішення законник оскаржуватиме до ВРЮ. Проте почути пояснення від О.Антонюка члени ВККС не мали змоги — на засідання він не прийшов.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів зазначили: «Є непоодинокими випадки, коли судді беруть самовідвід без законних причин. Щодо таких порушників члени комісії діятимуть дуже рішуче».