Закон і Бізнес


Адвокатуру — за основу


А.Портнов запевнив, що законодавчі новації суттєво посилять незалежність адвокатів.

№22 (1061) 26.05—01.06.2012
3223

Комітет ВР з питань правової політики на засіданні 23 травня рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№10424), поданий Президентом та визначений ним як невідкладний.


«Це черговий крок на шляху реформування правової системи. Вважаємо, що цей законопроект доповнює Кримінальний процесуальний кодекс, який нещодавно був підписаний Президентом, і створює підгрунтя для збільшення незалежності обох сторін у судовому процесі. Ідея законопроекту полягає в тому, щоб тільки адвокати через адвокатські органи самоврядування вирішували 100% питань, які належать до компетенції цієї професії і цього інституту. Ми запропонували в законопроекті повністю виключити будь-який вплив на адвокатуру», — зазначив радник Президента — керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

Він також наголосив на ключових новелах законопроекту. Зокрема, передбачається створення Національної асоціації адвокатів України, яка має підтримувати адвокатів і представляти їхні інтереси. Також, підкреслив А.Портнов, у проекті максимально забезпечується рівність прав адвоката у кримінальному, адміністративному, цивільному й господарському процесах. Більше того, вперше встановлюється відповідальність за ненадання або неповне надання відповіді на адвокатський запит.

Водночас, зазначив А.Портнов, дискусійною є норма про допуск адвокатів іноземних держав до здійснення адвокатської діяльності на території України. «Ми виходимо з демократичного принципу: якщо клієнт хоче найняти собі адвоката з Монголії, нехай наймає, а якщо клієнт уважає, що в українській системі найкраще може працювати український адвокат, він буде звертатися до нього», — зазначив А.Портнов.

Позитивно оцінили новації законопроекту присутні на засіданні комітету президент Спілки адвокатів України, заступник голови Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова та ректор Академії адвокатури України Тетяна Варфоломеєва, наголосивши, що чинний закон потребує оновлення.

«Ми сьогодні присутні на історичній події. Нарешті спроби адвокатури, юристів, державних органів покращити чинний закон «Про адвокатуру», надати більше можливостей для виконання адвокатами своїх функцій увінчалися успіхом. У законопроекті «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» враховані майже всі зауваження та пропозиції, які надавали громадські адвокатські організації та інші інституції», — підсумувала Т.Варфоломеєва.

Водночас, відзначила остання, є необхідність внесення додаткових уточнень та норм, які би ще більше посилювали соціальні гарантії адвокатів. Утім, представники адвокатури зазначили, що всі недоліки будуть виправлені до другого читання.

 

Пряма мова

 

Сергій МІЩЕНКО, голова Комітету ВР з питань правової політики:

— Від прийняття закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» я, насамперед, очікую, що люди отримуватимуть таку кваліфіковану допомогу, як у цивілізованих країнах світу. Також я сподіваюсь, що, крім прав, у адвокатів будуть зобов’язання та відповідальність перед населенням за надання неякісних послуг.