Закон і Бізнес


Договірна заборгованість


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
2849

Нормами ЦПК не встановлено прямої заборони на видачу судового наказу про солідарне стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги


Вищий спеціалізований суд України
з розгляду цивільних
і кримінальних справ

 

3 травня 2012 року                                                                     №6-27/0/9-12

Щодо окремих аспектів видачі судових наказів про стягнення заборгованості по оплаті комунальних послуг

Головам апеляційних судів областей,
міст Києва та Севастополя,

Апеляційного суду
Автономної Республіки Крим

 

 

Розглянувши лист голови Апеляційного суду Чернігівської області Тагієва С.Р. щодо роз’яснення окремих аспектів видачі судових наказів про стягнення заборгованості по оплаті комунальних послуг, повідомляємо таке.

Питання застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулює наказне провадження, значною мірою висвітлено у постанові пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.12.2011 №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження», якою роз’яснено питання застосування розд.II Цивільного процесуального кодексу.

Відповідно до п.13 постанови, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні, телекомунікаційні послуги, послуги телебачення та радіомовлення (п.3 ч.1 ст.96 ЦПК), судовий наказ може бути видано за наявності відповідних договорів про надання таких послуг, інших письмових доказів, що підтверджують фактичне надання та отримання цих послуг.

Згідно з п.9 постанови відсутність документів, що підтверджують наявність суб’єктивного права в заявника, документів, що підтверджують порушення суб’єктивного права, або документів, що підтверджують виникнення права вимоги, вказує на наявність спору про право.

Відтак нормами ЦПК, які регулюють наказне провадження, не встановлено прямої заборони щодо видачі судового наказу про солідарне стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, якщо буде надано документи про наявність суб’єктивного права у заявника; документи, які підтверджують порушення суб’єктивного права; документи, які підтверджують виникнення права вимоги; договори про надання таких послуг; інші письмові докази, які підтверджують фактичне надання та отримання цих послуг відповідачами. При цьому важливо, щоб із поданої заяви, чи з наданих розрахунків тощо не вбачалося наявності спору про право.

Виконавчий документ у разі видачі судового наказу про солідарне стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги видається з урахуванням вимог Закону України «Про виконавче провадження».

 

Заступник голови

М.ПШОНКА