Закон і Бізнес


«Резервістів» — до роботи


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
3081

Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала 29 кандидатів на посади суддів уперше, які перебували в резерві й були визнані переможцями конкурсу на зайняття вакантних посад, який відбувся в березні. Лише одному претенденту на мантію не вдалося отримати підтримку «кваліфікаційників».


Більшість кандидатів 11 травня без проблем пройшли співбесіду з членами ВККС. Спеціальна перевірка не виявила перешкод на шляху до посад. Чимало охочих одягнути мантії вже добре обізнані з суддівською справою: не один рік працюють секретарями судових засідань чи помічниками. Однак досвід роботи в судових установах не надто заспокоював знервованих кандидатів, які, чекаючи своєї черги, повсякчас допитувалися в журналістів, що відбувається в залі засідання.

Члени комісії здебільшого звертали увагу на те, як претенденти, котрі мешкають досить далеко від суду, планують добиратися на роботу. На це питання довелося відповідати не одному кандидату. Так, Ольга Турак, яка претендувала на посаду судді Турійського райсуду Волинської області, а проживає в м.Луцьку, переконувала комісію, що згодна щодня долати близько 90 км. При цьому претендентам, яких не лякає ані відстань, ані розлука з сім’єю, члени комісії нагадали, що вони йдуть працювати на п’ять років, а тому не виключено, що через місяць благатимуть перевести їх ближче до домівки. Вкотре заступник голови ВККС Микола Пінчук закликав кандидатів узгоджувати подібні питання, щоб ніщо не заважало здійснювати правосуддя.

Втім, підтримка ВККС ще не гарантує, що мантії в кандидатів уже в руках. Попереду в них не менш важливе випробування — довести свою готовність бути суддями членам Вищої ради юстиції. Кандидати, рекомендовані ВККС, повинні написати реферат і поспілкуватися з членами ВРЮ. Якщо рецензії будуть позитивними, а відповіді під час співбесіди задовольнять представників колегіального органу, до призначення на посаду судді залишиться один крок. Щоправда, практика нещодавнього добору суддів показала, що саме несерйозне ставлення до написання рефератів завадило деяким претендентам одягти мантії. Тому у ВККС порадили кандидатам свідомо оставитися до написання робіт.

Отримати рекомендацію від ВККС не вдалося претенденту на посаду судді Кіцманського райсуду Чернівецької області Олександру Пацурківському. До речі, це вже не перша відмова, яку він отримав від членів ВККС. Восени минулого року його не допустили до участі в конкурсі на заміщення вакантних посад. Причиною послугували звернення громадян, що надійшли до ВККС. У них наведено інформацію, що негативно характеризує О.Пацурківського, викладено відомості щодо протиправних дій та неетичної поведінки. У цьому році ситуація повторилася. ВККС знову не дала йому рекомендації й виключила з резерву.