Закон і Бізнес


Ціна мантії

Тестування одного кандидата на посаду судді коштуватиме 2000 гривень


№21 (1060) 19.05—25.05.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2851

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін розповів журналістам спеціалізованих видань про те, як відбувається прийом документів претендентів на посади суддів, коли комісія проведе анонімне тестування і в яку копієчку воно влетить держбюджету.


Епопея добору охочих одягти мантії триває. Так, постійно діючий орган знову подовжив термін прийому заяв від потенційних суддів. Нагадаємо, що подання документів розпочалося 4 квітня й мало тривати до 27 квітня. Однак уже 26 квітня «кваліфікаційники» подовжили строк до 16 травня.

ВККС вирішила: останній день подання документів — 24 травня. Причин для подовження строку було дві. По-перше, з 28 квітня закон зобов’язав претендентів подавати також і декларацію про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру (були внесені зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» — збільшено перелік документів, що подаються особами, котрі виявили бажання стати суддями). Ця обставина поставила кандидатів у нерівні умови: від тих, хто подав документи до 28 квітня, декларації не вимагали, а вже із цього дня кандидат повинен був долучати до пакета документів і декларацію.

«По-друге, з урахуванням положень закону «Про засади запобігання і протидії корупції» та Порядку організації проведення спецперевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, відомості про подання кандидатами декларації про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру є об’єктом спецперевірки», — повідомив І.Самсін.

Тому, аби забезпечити однакові умови добору для всіх охочих служити Феміді й належну організацію проведення спецперевірки, комісія подов­жила термін прийому документів до 24 травня. Так, не пізніше цього дня особам, які починаючи з 28 квітня звернулися до комісії із заявами про участь у доборі й забули принести декларацію, необхідно особисто подати цей документ. Також до 19 травня вони можуть надіслати декларацію рекомендованим листом. Кандидатам, які подали документи до 28 квітня, комісія радила надіслати декларацію поштою, тобто приїжджати до м.Києва їм уже не потрібно.

І.Самсін розповів про факти виявлених недоліків у документах кандидатів, які свідчать про безвідповідальне ставлення деяких осіб до процедури призначення на посаду судді. У документах близько 700 осіб комісія виявила недоліки (наприклад, неправильно заповнені анкети, копії недійсного паспорта тощо).

Також керівник кваліфкомісії повідомив, що анонімне тестування претендентів (другий етап добору після подання документів) буде проведене 5 червня 2012 р. у Києві. Адреси очільник ВККС не повідомив, адже «сьогодні відбувається укладення угод про оренду приміщення». Він порадив кандидатам, які не проживають у столиці, вже купувати квитки. «Тестування стовідсотково відбудеться в Києві!» — наголосив І.Самсін.

За його словами, 3-годинне тестування одного кандидата коштуватиме близько 2 тис. грн. Тобто якщо комісія допустить до цього етапу 3 тис. осіб, то тестування обійдеться держбюджету в 6 млн грн. До речі, станом на 16 травня із заявами звернулося вже 3,6 тис. претендентів.

 

Пряма мова

 

ІГОР САМСІН, голова ВККС:

 Для тестування комісія орендує приміщення значної площі, забезпечує друк текстових матеріалів, придбання техзасобів для перевірки тестів. Чим більше осіб буде допущено до тестування, тим більше бюджетних коштів витратиться на забезпечення відповідних процедур. Ані держава, ані ВККС не може дозволити собі такої розкоші, як витрачати бюджетні кошти на безвідповідальних кандидатів, які несерйозно ставляться до подання документів. ВККС — не агентство з працевлаштування, а держорган, який повинен діяти в інтересах держави.